“Najveći broj zaposlenih se zarazio van posla, na bolovanju, godišnjem domoru…”: Ministar Đorđević o epidemiološkoj situaciji u domovima za stare

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare na koronavirus pozitivno 268 korisnika i 78 zaposlenih, i da svi imaju lakšu kliničku sliku.

Đorđević je za TV Prva rekao da neki od zaraženih u ustanovama socijalne zaštite već imaju jedan negativan test, ali da će sa te liste biti skinuti kada i drugo testiranje bude negativno, a dodao je i da u domovima za nezbrinutu decu “uopšte nema virusa”.

Prema njegovim rečima 90 odsto zaposlenih koji imaju virus zarazilo se van posla, na bolovanju ili godišnjem odmoru, i bili su pozitivni prilikom obaveznog testiranja pre nego što su se vratili na posao, odnosno nisu ni ulazili u domove, niti su ugrozili korisnike.

Đorđević je rekao da su domovi za stare, prema instrukcijama još na početku epidemije, podeljeni na crvene, narandžaste i zelene zone, i da se korisnici koji se pokažu pozitivni na koronavirus smeštaju u crvenu zonu, dok se oni koji su negativni i izlečeni smeštaju u zelenu zonu.

On je kao primer naveo dom za stare u Leskovcu, gde se pojavila infekcija koronavirusa, istakavši da pozitivni izdvojeni u crvenu zonu, negativni u zelenu, i da su svi imali lakšu kliničku sliku tako da se očekuje da vrlo brzo testovi tih 51 korisnika, budu negativni.

Prema njegovim rečima od marta su zabranjene posete domovima za stare i u njih niko sa strane ne može da uđe, i da su nakon završetka vanrednog stanja jedno vreme bile dozvoljene posete na otvorenom, što je takođe ukinuto.

Đorđević je rekao da u svim domovima postoji mogućnost da rodbina korisnika uz pomoć zaposlenih komunicira sa svojim najbližim preko video poziva, dok su u nekim ustanovama uvedeni video konferencijski pozivi.

(Beta)