Najveći broj novozaraženih posle mesec i po dana u Sloveniji: Vlada razmatra koje mere da uvede, moguć i karantin za strance…

0
Foro: Profimedia

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavila je danas slovenačka vlada i najavila mere za sprečavanje širenja infekcije.

To je najveći broj novih potvrđenih slučajeva koronavirusa u jednom danu u poslednjih mesec i po, pa vlada danas na hitnoj sednici treba da donese odluku kako da spreči nagli porast infekcija, izjavio je na konferenciji za novinare uoči sednice vlade ministar zdravlja Tomaž Gantar, prenosi Hina.

Nova tri slučaja zaraze koronavirusom zabeležena su u Ljubljani, Krškom i Kopru, među njima je i troje stranih državljana.

S novih osam zaraženih osoba ukupan broj potvrđenih slučajeva u Sloveniji povećao se na 1.511, od čega je 15 zaraza potvrđeno u prva tri dana ove nedelje, što vlada smatra posledicom popuštanja dosadašnjih mera i “otvaranja” granica, odnosno ulazaka iz zemalja kod kojih epidemija nije pod kontrolom.

Trenutno je u Sloveniji 30 aktivnih slučajeva zaraze, a hospitalizovano je još šest pacijenata koji se leče od COVID-19.

Na rizik prevelike relaksacije mera upozorila je juče glavna infektološkinja u stručnom timu vlade Bojana Beović, založivši se za strožiju kontrolu ulazaka iz “trećih” država van EU, kod kojih epidemiološka sitacija nije pod kontrolom.

Na opasnost i mogućnost da dođe do drugog talasa ako se merama kontrole ne pristupi strože upozorio je na Tviteru i premijer Janez Janša.

Prema najavama, vlada bi danas trebalo da donese novu odluku o strožijim uslovima za ulazak, a mediji navode da će obavezan karantin biti za one koji dolaze iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Bugarske.

Kako je na konferenciji za novinare pred hitnu sednicu vlade izjavio ministar zdravstva Tomaž Gantar, vlada traži rešenja kako osigurati praćenje kontakata s kojima su bili zaraženi, kako ne bi došlo do situacije s početka epidemije i mogućeg brzog rasta novih slučajeva zaraze, na šta upozoravaju podaci o infekcijama zadnjih dana.

“Svedoci smo povećanja broja novih zaraza poslednjih dana i bojazan pred drugim talasom epidemije postoji”, kazao je Gantar, upozorivši da se i dalje treba držati propisanih epidemioloških pravila, na koja su neki prebrzo zaboravili.

(Beta)