Najlepša pesma o vinu

  0
  Foto: Miroslav Petrović, Vladimir Jovanović, Danijela Marčeta

  Ove godine se po 12. put održava Mačkov dan mladog portugizera, svečanost posvećena vinu, poeziji, kulturi i ljubavi, a po 10. put se održava i konkurs za najlepšu pesmu o vinu.

  Konkurs se realizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima. Osnovana je 1842. godine i imala je veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini.

  Svi građani sveta koji žele, mogu poslati svoje pesme, počev od 1. a zaključno sa 31. oktobrom 2019. Jedini uslov je da tema pesme bude vino a svi ostali detalji se mogu saznati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).

  Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene.  

  Pobednici će biti proglašeni na samoj svečanosti koja će se ove godine održati u Vinskoj ulici u Irigu, u petak 22. novembra 2019.

  Mačkov podrum je porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi 6. generacija vinara.