Najki i Džordan – ljubav vredna više milijardi dolara, a on nije hteo ni da priča sa njima: “Želeo sam samo Adidas…”

0
Profimedia

Serija “The Last Dance” koja prikazuje poslednju sezonu šampionskih Čikago Bulsa, u poslednje dve epizode osvrnula se i na početak Džordanove saradnje sa kompanijom Najki.

Forbs je zbog toga izračunao koliko je novca Džordan zaradio od kada je potpisao prvi ugovor sa tom kompanijom 1984. godine, a zbir do kog su došli najveći je u istoriji – nikada nijedan sportistas od sponzorskih ugovora sa jednom kompanijom nije zaradio 1,3 milijarde dolara.

Džordan jeste, a serija verno prikazuje da nije želeo da ode ni na prvi sastanak sa njima.

Najveće zvezde NBA lige nosile su patike kompanije “Converse”, a Džordan je želeo nešto drugačije.

“Želeo sam samo Adidas”, priseća se MJ u seriji.

Ipak, Adidas je bio u krizi, nisu bili spremni da ulože novac u seriju patika povezanih sa jednim sportistom i tu se našao Najki. Roditelji su Majkla jedva ubedili da se pojavi na sastanku sa tom kompanijom, a 36 godina kasnije govorimo o obostranoj koristi.

Džordan je zaradio do sada neviđen novac od sponzorskih ugovora, a Najki je prestao da bude poznat po svojim trkačkim patikama i ostavio je za sobom Adidas i svu ostalu konkurenciju u prašini.

MJ im je bio toliko zahvalan da je po osvajanju zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni odbio da nosi zvaničnu trenerku Drim tima jer je na njoj pisalo “Reebok”.