Najdrastičniji slučaj stradanja ptica: Jato belih roda ubila struja kod Paraćina

0
Foto: Profimedia

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su 40 nastradalih ptica ispod 13 dalekovodnih stubova u selu Potočac kod Paraćina, saopštilo je to Društvo.

“Pronađeno je jato od 28 mrtvih belih roda, devet gavranova, i po jedan mišar, siva vrana i čvorak, kao i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je zbrinuta u Beo Zoo vrtu”, navedeno je u saopštenju. 

Ptice su, kako je utvrdila lokalna elektrodistribucija, stradale na srednjenaponskom dalekovodu, koji se proteže duž toka Velike Morave, prolazi kroz plodna polja, a u blizini se nalaze gradska deponija gde ptice nalaze hranu i brojne bare.

“Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara”, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ptice su pronađene juče nakon prijave građana da često imaju prekide struje. Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od, takozvane elektrokucije u Srbiji. 

“Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti ptica”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se “od Elektroprivrede Srbije očekuje brza reakcija i hitno sprečavanje daljeg stradanja ptica kod Paraćina koje su ekstremno ugožene njihovom infrastrukturom”.