Najavljeno uvođenje restriktivnih mera, 190.000 zaraženih za dan u svetu, hoće li biti revizije podataka: Vaš brifing za ponedeljak

0
Foto: Profimedia

PRESEK – U Republici Srbiji je potvrđeno 14.046 slučajeva koronavirusa od početka epidemije.

Broj aktivnih slučajeva je 1312.

Na respiratoru je 31 pacijent.

SZO: NAJVEĆI BROJ NOVOZARAŽENIH ZA DAN – Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je u svetu zabeležen novi najviši broj zaraženih korona virusom u jednom danu, pošto je u prethodna 24 časa zaraza potvrdjena kod više od 189.000 ljudi.

Do sada je najveći broj zaraženih u jednom danu bio 183.000.

Najviše novih slučajeva infekcije registrovano je u Brazilu, više od 46.800, a zatim u SAD, 44.400. Indija je imala blizu 20.000 novozaraženih.

Daleko najviše zaraženih imaju SAD, više od 2,5 miliona, duplo više od Brazila. U Rusiji je više od 630.000 potvrdjenih slučajeva infekcije, a po broju zaraženih sledi Indija sa oko 530.000.

BRNABIĆ: UVEŠĆEMO RESTRIKTIVNE MERE – Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će sutra verovatno biti uvedene restriktivne mere u više gradova, nalik na one koje su u proteklih nekoliko dana uvele pojedine lokalne samouprave usled razbuktavanja kovid-19.

Ona je na TV Pink kazala da će se sutra u 10 biti održan sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, i da se neće uvoditi potpune zabrane kretanja ili okupljanje, kao tokom vanrednog stanja.

Podsetila je da su različiti oblici vanrednog stanja za sada uvedeni u Novom Pazaru, Kragujevcu, Užicu i Vranju.

Po njenim rečima, mere će mere biti na snazi u pojedinim mestima, a ne na čitavoj teritoriji Srbiji.

PREMIJERKINO OBJAŠNJENJE DA NISU SVI ZARAŽENI PREMINULI OD KOVIDA

DR KON: JAVNOST ĆE DOBITI OBJAŠNJENJE… – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras, povodom trostrukog povećanja broja zaraženih korona virusom dan posle izbora, da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega, već da o tome odlučuje vlast.

Kon je u emisiji Utisak nedelje rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni zvanično na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs, i da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više od zvanično objavljenih.

“Tražio sam da se to ispita”, rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni “bili takvi da se u njih može verovati” i da je pitanje različith baza “pitanje za informatičare”.

JANKOVIĆ: NESLAGANJA PODATAKA SE MORAJU ISPITATI – Imunolog Srđa Janković izjavio je da velika razlika u zvaničnoj statistici Ministarstva zdravlja na sajtu covid19.rs, na osnovu koje je Krizni štab za suzbijanje pandemije virusa korona donosio odluke, i podataka koje su objavili novinari BIRN-a, “mora da se proveri”.

On je u Utisku nedelje naveo da ne prejudicira da neko u trenutnoj situaciji sa korona virusom “unapred laže” i da u svakoj prilici kada se barata složenim bazama podataka može doći do neslaganja.

Janković je napomenuo da je javnost stekla utisak da su podaci u koje je BIRN imao uvid tačni, a da su u pitanju možda “sirovi podaci”.

“Sve preporuke davao sam na osnovu zvaničnih podataka”, rekao je Janković povodom kritika da je javnost izgubila poverenje u Krizni štab koji je dopustio održavanje izbora i sportskih događaja posle kojih je i povećan broj zaraženih.

RADOVANOVIĆ: VIŠE VERUJEM U NOVE PODATKE – Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je večeras da su bliži istini da je sklon da više veruje podacima o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa koje je objavio BIRN od onih koje Vlada Srbije zvanično saopštava.

“Dužni smo građanstvu da ih iskreno i pošteno obaveštavamo o podacima… da oni na osnovu toga procenjuju (kako da se ponašaju), a neke zabrane moraju da postoje”, rekao je Radovanović u Utisku nedelje.

Radovanović je dodao da bi zaražavanje više članova vladajuće Srpske napredne stranke u proteklih nekoliko dana možda moglo imati “pozitivan uticaj na narod”, s obzirom da će možda početi disciplinovanije da se ponašaju.

Naveo je da izbori verovatno nisu mogli da budu odloženi usled kratkog roka, ali da je mesec i po dana pre njih moglo da se prepozna da je epidemiološka situacija nepovoljna i da ih treba odložiti za jesen.

“NE, IZBORI NEMAJU VEZE SA ŠIRENJEM VIRUSA” – Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nedavno održani izbori nisu krivi za povećanje broja obolelih od kovida 19, i da izlazak na birališta “ne predstavlja veći rizik od odlaska u prodavnicu”.

Ona je gostujući na TV Pink rekla da se rast obolelih beleži u celoj Evropi i da je važno da su izbornog dana poštovane preporuke za prevenciju.

“Svi smo se vratili svakodnevnim životnim aktivnostima. Virus nikada nije ni nestao, sve vreme je u cirkulaciji, a nadali smo se da će ga toplo vreme ubiti, što se nije desilo. Mi kao populacija smo to dozvolili”, ocenila je Kisić Tepavčević.

GOBERU SE I DALJE NIJE VRATILO ČULO MIRISA – Košarkaš Jute Rudi Gober otkrio je da mu se čulo mirisa još nije u potpunosti vratilo, iako se oporavio od koronavirusa, prenosi Sport klub.

Gober je bio prvi igrač u NBA koji se zarazio koronavirusom, zbog čega je 12. marta suspendovano takmičenje.

Iako je u međuvremenu ozdravio, francuski reprezentativac otkriva da i dalje oseća pojedine simptome.

“Čulo ukusa se vratilo, ali čulo mirisa nije sasvim. Mogu da osetim mirise, ali ne iz daleka. Pričao sam sa lekarom, rekao mi je da bi to moglo da potraje i do godinu dana”, rekao je Gober.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: