Najavljeno ukidanje policije u Mineapolisu, kako se skupljaju potpisi, Hrvatska spremna za uvođenje evra: Vaš brifing za ponedeljak

0

KAKO SE SKUPLJAJU POTPISI – Lider Pokreta “Dosta je bilo” (DJB) i poslanik Skupštine Srbije Saša Radulović izjavio je sinoć da je svim strankama koje izlaze na izbore, sem političke opcije koju predvodi, vladajuća Srpska napredna stranka prikupljala potpise za predstojeće izbore.

Radulović je gostujući u Utisku nedelje naveo da je Pokret slobodnih građna (PSG) najviše potpisa, preko 5.000, prikupio u opštini Novi Beograd gde ne izlaze na izbore, a da su više od 1.000 potpisa prikupili na Čukarici i u Novom Sadu, gde takođe nisu predali listu.

Lider PSG Sergej Trifunović je u istoj emisiji negirao implikacije da je vlast skupljala potpise podrške građana za taj pokret.

SLOVENIJA OTVORILA GRANICE ZA 14 ZEMALJA, NE I ZA SRBIJU – Od danas u Sloveniju bez ikakvih restrikcija mogu da uđu građani 17 zemalja EU i koje nisu EU, a na toj listi nema Srbije.

Ranije je građanima Austrije, Hrvatske i Mađarske bilo dozvoljeno da pređu granicu Slovenije, a sada je ta lista proširena za još 14 zemalja, prenosi STA.

Prelazak je dozvoljen građanima Bugarske, Kipra, Češke, Estonije, Finske, Nemačke, Grčke, Islanda, Letonije, Litvanije, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke i Švajcarske.

“PROVERIĆEMO KAKO ZA JEDAN DAN OZDRAVI VIŠE OD 4.000 LJUDI” – Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, posle objave Beograda da je za 24h izlečeno više od 4.000 obolelih.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za Antenu M su rekli da su oni uz poštovanje preporuka EU da se popuštanje mera i otvaranje granica mora vršiti postepeno i na osnovu naučno zasnovanih dokaza i činjenica.

Predložili su da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa kovidom 19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

BASTAĆ: NE ZNAM ZAŠTO SAM SMENJEN – Predsednik opštine Stari grad i smenjeni predsednik opštinskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Makro Bastać izjavio je da ne zna tačne razloge zbog kojih je raspušten opštinski odbor Starog grada SSP,  “a još manje zna zbog čega je smenjen”.

“Meni je potpuno besmisleno da može da postoji moja izborna lista na kojoj ja nisam kanidatat. Ne vidim kakve veze ta lista ima sa mnom, ako na njoj nema mog imena”, rekao je Bastać za današnje izdanje lista Danas.  

On je rekao da se nada da će narednih dana saznati više informacija zbog čega je odbor raspušten i zbog čega je smenjen i dodao da će onda detaljnije o tome da razgovara.

HRVATSKA ISPUNJAVA USLOVE ZA UVOĐENJE EVRA – Kada je otpočela korona-kriza pojavile su se informacije da bi ulazak Hrvatske u bankovnu uniju mogao biti odložen.

Ipak, Jutarnji list prenosi da bi do kraja trećeg tromesečja ipak moglo da dođe do ulaska u tu uniju jer je hrvatska Vlada “ispunila domaći zadatak”.

Još pre mesec dana javnost je obaveštena da je ispunjene akcioni plan sa 19 reformskih tačaka.

O tome će u bliskoj budućnosti biti obaveštene i evropske institucije.

GRADSKE VLASTI MINEAPOLISA NAJAVILE DA ĆE RASFORMIRATI POLICIJU – Policija u Mineapolisu biće “rasformirana”, najavile su vlasti američkog grada u kojem je ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd tokom policijskog hapšenja.

“Zalažemo se za raspuštanje policijske službe za kakvu znamo u gradu Mineapolisu”, rekla je za Si-En-En (CNN) predsednica Gradskog saveta Liza Bender.

Ona je rekla da će vlasti, zajedno sa lokalnim stanovništvom, formirati “novi model javne bezbednosti koji zaista osigurava bezbednost svih ljudi”.

Bender je rekla da namerava da sredstva namenjena gradskoj policiji preusmeri na projekte koji će se zasnivati na lokalnoj zajednici.

TRAMP NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ VAŠINGTONA – Američki predsednik Donald Tramp naredio je da 5.000 pripadnika Nacionalne garde, koji su dovedeni u Vašington da bi pomogli u smirivanju protesta zbog smrti Džordža Flojda, počnu da se povlače, navodeći da je prestonica “pod savršenom kontrolom”, preneo je Glas Amerike.

“Vratiće se kući, ali mogu da se brzo vrate ovde ukoliko bude potrebno”, saopštio je američki lider u nedelju na Tviteru i dodao da se mnogo manje demonstranata pojavilo na protestima u subotu nego što je očekivano”.

Iako Tramp povlači vojnike Nacionalne garde, istaknuti bivši vojni lideri nastavljaju da izražavaju protivljenje pretnji koju je izrekao prošle nedelje, da bi mogao da upotrebi skoro 10.000 vojnika u aktivnoj službi kao pojačanje lokalnoj policiji protiv demonstranata koji protestuju zbog smrti Džordža Flojda.

Protesti traju već skoro dve nedelje, a u nekim situacijama došlo je do nasilnih okršaja demonstranata sa vlastima, međutim, desetine hiljada Amerikanaca u subotu je mirno protestovalo u desetinama američkih gradova zbog policijske zloupotrebe ovlašćenja u odnosu na manjine, uz vrlo malo prijavljenih sukoba sa policijom.

NOVI ZELAND VIŠE NEMA AKTIVNE SLUČAJEVE KORONAVIRUSA – Novi Zeland nema aktivnih slučajeva koronavirusa, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici pošto je iz karantina izašao i poslednji pacijent.

Načelnik za zdravstvo Ešli Blumfild ocenio je da je reč o uspehu na koji cela zemlja može da bude ponosna.

“Činjenica da nemamo aktivnih slučajeva prvi put od 28. februara svakako je bitna prekretnica”, rekao je Blumfild, dodajući da je od presudne važnosti da se održi budnost protiv kovid-19.

U maju su u Novom Zelandu istekle mere strogih restrikcija pošto je zemlja sedam nedelja bila zatvorena.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: