Na Svetoj Gori pronađene ženske kosti

2
Foto Profimedia

Na Svetoj Gori, gde je ženama zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene na terotoriji manastira Pantokrator, objavila je Politika.

List navodi da je američki antropolog Lora Vin Antikas, koja je bila pozvana da ispita kosti pronađene ispod kapele Svetog Atanasija na Svetoj Gori pokraj zidina manastira Pantokrator, zaključila da je reč o ostacima ženske osobe.

Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenete, i to pažljivo, s prvobitnog mesta sahrane.

Predstavnici manastira Pantokrator zatražili su da se tvrdnje provere najsavremenijim metodama, jer je teško objasniti ko je ta žena i kako su se uopšte njene kosti našle na Svetoj Gori. Ukoliko dodatne analize potvrde teoriju, to će biti prvi slučaj da su se posmrtni ostaci jedne žene našli na Svetoj Gori.

Jedno od mogućih objašnjenja jeste da su u vreme divljanja pirata na Egeju, monasi, iako retko, vrata manastira otvarali i ženama, koje su tu našle utočište. Grčki mediji pišu da je, prema legendi, car Dušan Nemanjić, bežeći od nevolja, svoju suprugu Jelenu Kantakuzinu doveo na Svetu Goru, ali da su sve vreme njenog boravka postavljani tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula svetu zemlju.

Američki antropolozi naglašavaju da su u kapelu sa drugog mesta prenete i sahranjene kosti najmanje sedmoro ljudi i da je po načinu na koji je to učinjeno, očigledno reč o važnim ličnostima.

Nađene kosti predate su laboratoriji naučnog centra “Demokrit”, gde će u toku narednih nekoliko meseci biti sprovedena dopunska istraživanja koja bi trebalo da daju precizan odgovor i potvrde ili opovrgnu tvrdnje o ženskim kostima.

2 KOMENTARA

  1. Jelena, žena cara Dušana, nije iz roda Kantakuzin. Ona je poreklom Bugarka, sestra bugarskog cara Ivana Aleksandra, a od vizantijskih dinastija ima izvesnih rodbinskih veza sa Komninima.

Comments are closed.