Na sahrani iranskog naučnika najavljena odmazda za njegovo ubistvo

0
AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR / Profimedia

(Beta) – Ministar odbrane Irana Amir Hatami je danas, na sahrani ubijenog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, upozorio da će se Teheran osvetiti za to ubistvo za koje se optužuje Izrael.

“Neprijatelj dobro zna da ne može počiniti zločin, a da iranski narod ne odgovori. Krv mučenika će se uvek pamtiti i neprijatelj je počinio grešku ovim ubistvom”, rekao je general Hatami, pošto je poljubio kovčeg sa posmrtnim ostacima ubijenog naučnika, prenele su agencije.

Iranski ministar je najavio da ubistvo naučnika “neće zaustaviti napredak nuklearnog programa Irana, već će ga samo ubrzati”, a da će odgovor sigurno stići, kao i da će ubistvo uticati da Iranci budu jedinstveniji i odlučniji.

Uz to će se put naučnika, kako je rekao, ministar odbrane, nastaviti “brže i snažnije”, preneo je AP.

Hatami je kritikovao zemlje koje nisu osudile ubistvo Fahrizadeha u bombaškom i oružanom napadu u petak kraj Teherana.

Jedna od zemalja koja je osudila ubistvo su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Ona je nedavno uspostavila diplomatske odnose s Izraelom u okviru sporazuma o normalizaciji veza usred zajedničke brige zbog poteza Irana u regionu, kako je navedeno.

Sahrana je bila zatvoren za javnost da bi se poštovali propisi o zaštiti zdravlja zbog pandemije korona virusa, a prisustvovali su šef Revolucionarne garde Hosein Salami i jedinice Kuds te garde general Esmail Gani uz šefa civilnog nuklearnog programa Ali Akbara Saheija i ministra za obaveštajne poslove Mamuda Alavija.

Pre sahrane kovčeg je odnet u šiitska svetilišta u Mašadu i Komu u centralnom delu Irana i svetilište osnivača islamske republike Ruholaha Homeinija u Teheranu.

Fahrizadeh je sahranjen na otvorenom delu iranskog Ministarstva odbrane u glavnom gradu Teheranu.

Iran je optužio Izrael za napad na naučnika, a ta zemlja je odbila da komentariše ubistvo.

UN i Evropska unija su ga kritikovale, ocenivši da ubistvo podstiče napetost u regionu ali nisu pominjale Izrael.

Iranska Pres TV na engleskom jeziku javila je danas, pozivajući se na neimenovani izvor, da je oružje korišćeno u ubistvu naučnika proizvedeno u Izraelu i da ima  oznake i specifikacije izraelske vojne industrije.