Na protestima u Belorusiji uhapšeno više stotina ljudi: Privedeni sportisti, novinari, glumci…

0
(Beta/AP Photo)

(Beta) – Beloruska policija je danas uhapsila oko 400 demonstranata koji zahtevaju povlačenje dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je najmanje 380 osoba, među kojima ima i novinara i poznatih ličnosti, uhapšeno u Minsku i drugim gradovima, prenosi Frans pres.

Među uhapšenima su osvajač srebrne medalje u desetoboju na Olimpijskim igrama 2008. Andrej Kraučanka, dvostruki svetski šampion u kik-boksu Ivan Ganin, nekadašnja mis Belorusije Olga Jinikova i poznati glumac Aleksandar Ždanovič.

Na novom masovnom protestu uhapšene su desetine novinara.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle tri meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada ljudi. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Lukašenko odbija dijalog sa opozicijom i ponavlja da neće izaći u susret demonstrantima.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, rekla je danas da 90 dana protesta koji ne gube intenzitet pokazuje da je Lukašenko “izgubio legitimitet i moć”.

“On ne želi da nam da pravo da odlučujemo šta će biti u našoj zemlji”, navela je Tihanovska na aplikaciji Telegram.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, dodala je da će protesti biti nastavljeni “do pobede”.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.