Na pomolu ustavna kriza: Tramp poslao federalnu policiju u Portland, lokalne vlasti ih ne žele…

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Akcije američkih federalnih policajaca na protestima u Portlandu, hvaljene od predsednika Donalda Trampa, ali izvršene bez pristanka lokalnih vlasti, iznedrile su mogućnost ustavne krize u SAD.

Spor bi mogao da eskalira i u Portlandu i na drugim mestima pošto Tramp kaže da planira slanje federalnih agenata i u druge gradove.

Antirasistički demonstranti koji su nedeljama na ulicama Portlanda prethodnih dana su se sukobljavali s maskiranim, neidentifikovanim agentima ispred federalnog suda u tom gradu, kojima su preko transparenata poručivali “da idu kući”.

Građani koji protestuju zbog rasnih nejednakosti, sinoć su ispunili prostor ispred suda, pre nego što su ih federalni policajci oterali. Protesti su podstaknuti ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja, tokom hapšenja u Mineapolisu.

Lokalne i vlasti savezne države Oregon, kojoj pripada Portland, nisu tražile pomoć federalne policije i sada čekaju presudu po tužbi podnetoj zbog njihovog delovanja.

Ministarka pravde Oregona Elen Rozenblum navela je da su maskirani federalni policajci hapsili ljude na ulici, daleko od suda što je mesto protesta, bez osnovane sumnje, i odvozili ih u neobeleženim kolima.

S druge strane, Ministarstvo bezbednosti SAD planira da pošalje oko 150 agenata u Čikago, rekao je za Asošiejted pres neimenovani zvaničnik.

Očekuje se da će agenti ostati u Čikagu najmanje dva meseca, a mogli bi da budu poslati i na druge lokacije, naveo je zvaničnik.

Tramp je juče najavio povećanje broja pripadnika federalne policije, navodeći da su u Portlandu “uradili fantastičan posao za kratko vreme”.

Kao i vlasti Oregona, i gradonačelnik Čikaga se usprotivio slanju federalnih agenata u taj grad.

Za sada nije poznato šta će oni tačno raditi tamo, a Tramp je pomenuo rast oružanog nasilja u Čikagu, gde su tokom vikenda ranjene najmanje 63 osobe, od kojih je 12 podleglo povredama.

Agenti Ministarstva bezbednosti SAD obično sprovode poduže istrage u vezi s trgovinom ljudima, krijumčarenjem narkotika i oružja i eksploatacijom dece, a bili su i na američko-meksičkoj granici na vrhuncu migrantske krize.

Iako su prošle nedelje počeli da zamiru, izgleda da protesti ponovo jačaju od vikenda zbog dolaska federalnih agenata i Trampovih tvrdnji da je Portland “žarište anarhista”.

(Beta)