“Na početku 30 odsto testiranih bilo zaraženo, sada 4 odsto, tako vidimo da se ovo gasi…”: Dr Kon objasnio zbog čega je optimista

7
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Epidemiolog doktor Predrag Kon prilikom redovnog obraćaja javnosti saopštio je da se koronavirus u Srbiji polako gasi.

“Ne treba gledati apsolutne brojeve. Oni ništa ne govore. Procenat pozitivnosti je tu najvažniji parametar, a on nam pokazuje da je na početku bilo 30 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih, a sada je četiri odsto. Tamo vidimo da se ovo gasi”, rekao je doktor Kon i dodatno objasnio svoj optimizam.

“Mi u velikim gradovima imamo manji broj pozitivnih nego u manjim mestima, što je u epidemiološkom smislu odlično. Možemo reći da se virus polako gasi, s obzirom na broj pacijenata na respiratoru koji opada, kao i druge parametre koji su u padu”, rekao je doktor Kon.

Poručio je da “imamo razloga da budemo malo i zadovoljni”.

“Mi imamo čvrst stav u okviru epidemiološkog dela kriznog štaba – da je potrebno ostati na vrlo oštrim merama još ovaj put. Koliko ja vidim biće savetovanja oko toga već večeras, a sutra ćemo opet na kriznom štabu o tome govoriti”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da je “zabrana kontakta” neophodna i da je neophodno da se stariji štite na sve načine.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

7 KOMENTARA

 1. Да ли нас г-дин прави дебилима намерно или незнањем елементарне математике и логике. Лепо кажу претходни коментатори о разлици између 5(пет) тестираних у почетку и 5.000(петхиљада) јуче. Паметном доста али “Струка” и политичари се не обраћају нама, намерно или…

 2. Pa kad je tad bilo 10 testiranih… i to ocgigledno bolesnih… logicno da je bilo tako. to nema veze sa realnoscu

 3. Doktor „nas ladi toplom vodom“,zasto ne iznese pravo stanje.ove brojke sa preminulim su iz dana u dan izjadnacene,sto je veoma upitno.

 4. Ako budu testirali 10.000 ljudi svaki dan, procenat zaraženih će pasti na 2%
  Veliki uspeh!!!

 5. Danas na Skupstini Srbije premijerka je takodje navela ovaj podatak da je na pocetku ,, pandemije”bilo 40%pozitivnih a da je sad taj procenat ,,naglo” pao , samo ne navode da je u pocetku testiran veoma mali broj pacijenata .U apsolutnom broju pozitivnih skoro da nema smanjenja sem sto se radi o neuporedivo vecem broju testiranih (mozda se uradi i 100puta vise testova ) pa je onda i normalno da odnos daje laznu sliku da je procenat novo,, zarazenih” mnogo manji .

  • Virus ne da nije oslabio, nego je u zenitu. Konove konferencije uopšte više nisu merodavne, laže nas kad god i gde god stigne. Na Tanjug uživo strimu ima oko 700 ljudi, samo jedna trećina lajkuje, pozitivan lajk se može na prste izbrojati. Niko vam više ne veruje, jasno nam je zašto to radite. Žurite na izbore?? Ma pukli ste, gotovo je s mafijom i kriminalom. Videli smo i Gojkovićku, i Bizona a i Brnabića koliko su nervozni, koliko se plaše i koliko u tom strahu vređaju i viču… Preporučujem opuštanje u 20, 05 uz zvuke naroda!!!

 6. Naravno da je manji procenat pozitivnih, jer je veci broj testiranih. To je logicno. Apsolutni broj novootkrivenih ne pada danima ispod 220!
  Sada se testiraju i oni bez simptoma. Indikacije su proširene. To je dobro. Ali nemojmo onda govoriti o procentu pozitivnih. A još manje, tumačiti to na ovakav način.

Comments are closed.