Na norveškom kruzeru najmanje 40 ljudi zaraženo koronavirusom, kompanija obustavlja krstarenja: „Napravili smo greške, situacija je ozbiljna“

0
(Terje Pedersen/NTB scanpix via AP)

Norveška kompanija Hurtigruten saopštila je danas da obustavlja organizovanje krstarenja pošto se nekoliko desetina osoba zarazilo koronavirusom u jednom od njenih brodova, i priznala da je imala propuste.

Najmanje 40 osoba, od kojih 36 članova posade pretežno sa Filipina, i četiri putnika, inficirano je koronavirusom posle dva krstarenja u julu brodom „MS Roald Amundsen“ koji je plovio između kontinentalnog dela Norveške i arhipelaga Svalbard na Arktiku.

Pojava koronavirusa u Norveškoj koja je uspela da iskoreni epidemiju dovela je do kritika na račun kompanije Hurtigruten. To preduzeće je optuženo da je prerano počelo da organizuje krstarenja i da je kasnilo u obaveštavanju svih ostalih, 386 putnika, o infekciji koronavirusa na brodu.

„To je ozbiljna situacija za sve koji su pogođeni. Nismo bili dovoljni dobri i napravili smo greške“, izjavio je generalni direktor kompanije Danijel Skjeldam.

„U ime svih u Hurtigrutenu izražavam žaljenje za ono što se dogodilo. U potpunosti preuzimamo odgovornost“, rekao je on i dodao da je bilo propusta tokom „određenih internih procedura“ ne navodeći detalje.

Norveška policija je saopštila da će otvoriti istragu.

Druga dva broda kompanije ostaće u lukama kada se vrate s krstarenja.

Norveški Institut za javno zdravlje saopštio je da su svi putnici i članovi posade broda koji je u severnoj luci Tromse, u desetodnevnom karantinu.

Među putnicima ima državljana Norveške, Nemačke, Danske, Velike Britanije, SAD, Francuske, Estonije i Letonije.

Hurtigruten je jedna od prvih norveških kompanija koja je nastavila svoje aktivnosti obustavljene zbog epidemije koronavirusa.

(Beta)