Na kruzeru kod San Franciska 34 državljana Srbije, jedan je zaražen koronavirusom

0
Beta - AP Photo/Noah Berger

Američki Stejt Department je obavestio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) da se na brodu “Grand Princess”, na kome je po povratku sa Havaja do San Franciska registrovan određeni broj osoba zaraženih COVID-19 virusom, nalazi 34 državljana Srbije, od čega je 33 članova posade i jedan putnik.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, među zaraženima je i jedan državljanin Srbije, preneo je N1.

“On se nalazi u izolaciji i sada se oseća dobro, ima potrebnu medicinsku negu i u kontaktu je sa porodicom. Do sada na ovom brodu je testirano 46 osoba, nakon čega je konstatovano da je 21 zaražena, od čega je 19 članova posade”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi brod trebalo da bude usidren u Oklandu tokom današnjeg dana, nakon čega će se započeti sa prebacivanjem putnika – državljana SAD u medicinske centre, kao i repatrijacijom stranih građana u njihove zemlje porekla, o čemu ministarstvo čekuje nove informacije.

Svi članovi posade – njih oko 1.100 ostaće na brodu koji će tokom 14-dnevnog karantina biti usidren blizu obale, dodaje se.

Za sada nema informacija da među državljanima Srbije u SAD ima zaraženih koronavirusom, osim čoveka koji se nalazi na kruzeru “Grand Princess”, saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova.

Puštanje državljana Srbije sa “Diamond Princess” iz karantina

Kada je reč o našim državljanima koji su bili članovi posade broda “Diamond Princess” (Jokohama), japanske vlasti obavestile su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o predstojećem otpuštanju devet državljana Srbije iz karantina u gradu Vako.

Nakon obavljenog konačnog PCR testa i zdravstvenog pregleda, predviđeno je da devet državljana Srbije budu pušteni iz karantina u tri grupe i to: 10. marta – četiri državljana Srbije, 12. marta – dva, 13. marta – dva i jedan državljanin Crne Gore, kao i 15. marta jedan državljanin Srbije.

Državljanin Srbije, član posade “Diamond Princess”, koji je iz Japana evakuisan specijalnim letom organizovanim od strane Italije, je nakon 14. dnevnog karantina iz Italije otputovao za Srbiju 6. marta 2020. godine, navelo je minisstarstvo.

“Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati situaciju u vezi sa koronavirusom u svetu i nastoji da pruži neophodnu pomoć svim našim državljanima koji su se našli u oblastima zahvaćenim virusom”, saopštilo je ministarstvo.