Na KBC Bežanijska kosa već 107 obolelih od COVID-19: Najmlađi ima 23 godine, najstariji 86…

1
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Zbog sve većeg broja pacijenata zaraženih koronavirusom kojima je neophodna hospitalizacija, u kovid sistem je ušao i Kliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa”. Već je primljeno 107 kovid pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, a slobodno je još dve trećine kapaciteta, javio je RTS.

Direktorka te ustanove doktorka Marija Zdravković kaže da su pacijenti upućeni iz trijažne ambulante Infektivne klinike ili prebačeni iz drugih centara gde su ležali.

“Svi pacijenti su uglavnom stabilno. Međutim, 12 pacijenata je u intenzivnoj nezi, a od toga je četvoro intubirano i oni su najozbiljniji pacijenti”, objašnjava doktorka Zdravković. 

Kaže da su pacijenti u proseku stari oko pedeset godina.

“To su značajno mlađi pacijenti nego u prvom naletu virusa. Najmlađi pacijent ima 23 godine, a najstariji 86”, ističe doktorka Zdravković.

Navodi da nisu svi pacijenti iz Beograda. Najteži slučajevi su upućeni iz Novog Pazara, a primljeni su i pacijenti iz Užica.

“U dogovoru sa Infektivnom klinikom i Ministarstvom zdravlja, trijažiraju se pacijenti isključivo preko trijažnog centra Infektivne klinike. Bitno je da kažemo da pacijenti ne dolaze ovde na pregled, već idu u kovid ambulante domova zdravlja, a odatle na Infektivnu kliniku koja procenjuje ko je za hospitalno lečenje”, objašnjava doktorka Zdravković. 

Bolnica na Bežanijskoj kosi je prvi put ušla u kovid sistem, a doktorka Zdravković kaže da su se lekari i tehničari obučavali i pre prvog talasa epidemije.

“Tada nismo znali da ćemo biti non-kovid bolnica i veliki deo priprema smo uradili već tada. Ceo taj prvi talas smo ipak radili sa delimično inficiranim pacijentima jer veliki broj pacijenata nije znao da ima kovid 19, već su dolazili zbog drugih tekoba”, ističe doktorka Zdravković. 

Naglašava da je sva neophodna oprema dostupna, da je za sada popunjena jedna trećina kapaciteta bolnice i da sve funkcioniše dobro.

“Mi smo jedan od najvećih onkoloških centara u Srbiji. Naši onkološki pacijenti su zbrinuti. Ne samo naši, nego smo primili i deo pacijenata iz Zemunske bolnice. Za njih je otvoren poseban ulaz, oni se leče u posebnoj zgradi i leči ih posebno medicinsko osoblje koje nema nikakvih kontakata sa kovid pacijentima”, kaže doktorka Marija Zdravković.

1 KOMENTAR

  1. Postoje u ovoj državi i ne-Covid pacijenti, koji su uglavnom u znatno težem stanju, ozbiljno bolesni, a mnogi od njih su i životno ugroženi. Oni mesecima čekaju na preglede, a o prijemu u bolnicu i adekvatnom lečenju mogu samo da sanjaju. Znate li koliko stotina takvih ne-Covid pacijenata je pre mesec dana zakazalo termine za preglede u KBC-u Bežanijska kosa, jer su im prethodno zakazani termini otkazani u vreme vanrednog stanja, a sada su ponovo “izvisili”, jer je ova bolnica preko noći pretvorena u Covid bolnicu, a njima nije ponuđeno da u istim terminima budu pregledani negde drugde? Moj otac, primera radi, ne uspeva da stigne do vaskularnog hirurga već punih pet meseci, a preti mu amputacija noge. Mislite da je ikoga briga za to? Neeeee! Vladajuća partija ga se setila samo par dana pred izbore, sa nadom da će ga izvrbovati da glasa za njih, i to je to. Na tome se sva navodna briga završava.

Comments are closed.