Na grčkoj granici oko 15.000 migranata: Kako će Srbija odgovoriti na novi talas izbeglica

3
Foto: Profimedia

Oko 2.000 migranata stiglo je danas do grčke granice sa Turskom posle najave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granicu i pustiti migrante da udju u Evropu, javila je agencija Frans pres. Migranti, među kojima ima Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, dolaze iz pravca Istanbula. Među migrantima ima žena i dece i oni se jedan po jedan kreću ka graničnom prelazu Pazarkule, rekao je dopisnik AFP-a. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je sinoć da je oko 13.000 migranata već stiglo na grčko-tursku granicu.

“Najmanje 13.000 ljudi nalazi se duž 212 kilometra granice”, navela je IOM.
Takođe, grčka policija je sprečila 4.000 migranata da iz Turske silom uđu u Grčku, rekao je u subotu u Atini portparol Vlade Steljos Pecas, posle hitnog sastanka kojim je predsedavao premijer Kirijakos Micotakis. “Grčka se suočila s organizovanim pokušajem masovne i ilegalne povrede granice i to je uspešno prebrodila. Zaštitili smo naše i granice Evrope. Sprečili smo više od 4.000 nelegalnih pokušaja ulaska na našu teritoriju”, rekao je Pecas. (Beta-AFP)

Šta će uraditi Srbija?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, povodom najave Turske da više neće sprečavati izbeglice da idu ka zapadu Evrope, da će Srbija nastaviti da održava korektan odnos prema migrantima, ali da neće dozvoliti da veći broj njih tu ostane “zarobljen”.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je za RTS da je uveren da je Srbija spremna kakav god da je scenario. Cucuć je rekao da očekujemo značajniji priliv iz cele Turske, prilično ogranizovano se tom pokretu pristupa, može se očekivati veliki pritisak na grčku i bugarsku grnicu.

“Očekujemo da niko neće dozvoliti da se ponovi 2015. godina, nemate pravo da dva puta kažete da vas je iznenadio talas od desetina hiljada ljudi”, rekao je Cucić.

Uveren je da Srbija spremna kakav god da je scenrario. “Očekujemo da će kapilarno dolaziti, kao i svih ovih godina”, kaže Cucić.

Govoreći o tome da li možemo da naslutimo da li će biti masovniji pritisak u jednom trenutku na granicu ili porodica po porodica, Cucić objašnjava da to zavisi od toga šta je cilj pritiska pa samim tim i koliko će trajati.

Prema njegovim rečima, neki može da bude dugotrajan i više problematičan.

Kaže da mi od kapilarnog pritiska ne možemo da pobegnemo on nikada stao nije i mi se njega u osnovi i ne plašimo.

Govoreći o smeštajnim kapacitetima, Cucić podseća da je u 2015. dnevni priliv bio od hiljadu, a završilo se sa 11 i 15 hiljada dnevno.

“Nama su centri bili prazni, jer i ovi koji su sada u centrima, koristili bi veliku pokretljivost da i oni napuste zemlju zajedmno sa tom grupom”, rekao je komesar za izbeglice.

Svaka varijanta zaslužuje ozbiljnu pažnju, ali je nezahvalno davati projekciju o broju jer se ne kuva to ovde, kaže Cucić.

“Stalno smo na vezi sa prijateljima u Grčkoj, sa službama od Crvenog krsta i međuanrodnih agencija”, kaže on.

“Neko pokazuje veće brojeve nego što su, a sa druge strane mnogo manje brojeve, ali ovi brojevi nisu alarmantni, to su demonstracije za sada”, zaključio je Cucić.

U prihvatnim centrima u Srbiji je trenutno 5.800 migranata.

3 KOMENTARA

  1. Дођу тако времена кад Ђукановићи и Вучићи владају; кад паметни заћуте и багра се обогати…
    Ваљда ћемо се коначно пробудити из овог кошмара

  2. Naravno niko ne sme da izađe sa smelim predlogom da se razbiju Soroseve NVO koje pružaju logističku podršku, jer one praktično vladaju našom okupiranom zemljom. Zmija se udara u glavu i to je jedini način da se preseku nelegalne migracije, bez njihove podrške migranti su obezglavljeni i idu drugim rutama na kojima imaju pomoć plaćenih lokalnih NVO izdajničkih organizacija. Migranti uopšte ne moraju izlaziti iz EU, kad su u nju jednom već ušli, ali ih neko praktično dovodi na naše granice. Ni na grčkim ostrvima izgleda situacija nije bolja, ni tamo organi bezednosti ne smeju protiv pomenutih NVO, ali se stanovnici izgleda organizuju i znaju šta im je raditi…

  3. Srbija ih zove da dodju! Jel im nije Vucic i ekipa obecali napustene kuce u Srbiji! Tako da dobro dosli emigranti u Srbiji!

Comments are closed.