“Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko lažnih naloga Srpske pravoslavne crkve…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da se na društvenim mrežama, posebno na Fejsbuku i Instagramu, u poslednje vreme pojavilo više lažnih naloga koji se koriste imenom SPC i njenim grbom i pozvala vlasnike tih naloga da ih obrišu.

“Informativnoj službi SPC javilo se više vernika sa pitanjem da li navedeni nalozi pripadaju SPC, s obzirom na stavove koji se na njima iznose, ali i razne ekonomske transakcije koje se putem tih naloga obavljaju. Jedina zvanična prezentacija SPC se nalazi na internet adresama spc.srb i spc.rs”, navedeno je u saopštenju.

SPC navodi da nijedan nalog na bilo kojoj društvenoj mreži koji nosi naziv Srpska pravoslavna crkva nema veze sa zvaničnim sajtom crkve.

“Ukoliko bi SPC imala svoj nalog na društvenim mrežama (i ukoliko ga, kojim slučajem, u budućnosti postavi), to bi bilo objavljeno na pomenutom zvaničnom sajtu”, dodaje se.

SPC je pozvala vlasnike tih naloga na društvenim mrežama da ih u što kraćem roku obrišu, što zbog moralnog obzira, što zbog činjenjice da je reč o delatnosti koja spada u krivično delo lažnog predstavljanja.