Na dodeli Zlatnog globusa prvi put – isključivo veganski meni

0
Foto: Profimedia

Ovogodišnja dodela Zlatnih globusa koja će biti održana 5. januara, biće prva na kojoj će biti služena isključivo veganska hrana. To je odlučilo Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), koje dodeljuje te nagrade.

Meni, koji je ranije podrazumevao ribu, promenjen je u poslednjem trenutku, piše Holivud reporter, prenosi N1.

Novi jelovnik uključuje predjelo – hladnu supu od repe sa lokalno uzgojenim krastavcem i amarantom i glavno jelo – šampinjoni, rižoto od divljih gljiva, mladice šargarepe i grašak.

“Najpre smo imali jelovnik sa ribom. Tada smo se sastali sa HFPA i oni su želeli da promene ovu odluku da bi poslali dobru poruku. Definitivno su prvi Zlatni globusi koji su krenuli u veganstvo”, kazao je glavni kuvar hotela Beverli Hilton Metju Morgan.

Morganova veganska poslastica biće jedna od verzija “opera kolača”.

HFPA takođe planira da ponovo koristi novi ovogodišnji crveni tepih na drugim događajima, kako bi smanjio plastični otpad, a ustanovio je i partnerstvo sa kompanijom “Icelanding Glacial” da se služi voda u staklenim flašicama.

“Klimatska kriza nas okružuje i razmišljali smo o novoj godini i novoj deceniji. Počeli smo da razgovaramo između sebe o tome šta možemo da učinimo da pošaljemo signal”, kaže predsednik HFPA Lorenzo Sorija, koji je degustirao sve obroke sa zvaničnog menija manifestacije.

“Ne mislimo da ćemo promeniti svet jednim obrokom, ali odlučili smo da preduzmemo male korake ka podizanju svesti. Hrana koju jedemo, način na koji se prerađuje i uzgaja i odlaže, sve što doprinosi klimatskoj krizi”, dodao je.

Detalji će, međutim, biti u ukusu. Morgan kaže da je bio pomalo smeten pripremajući rižoto bez parmezana.

“On je Italijan. Tako da je bio pomalo skeptičan da bismo to mogli da izvedemo”, kazao je Sorija. Ali je dodao: “Moram da kažem da je rižoto bio ukusan”.