Na današnji dan srušen je Berlinski zid, a Jugoslavija je bila pred vratima Evropske unije…

3
AP Photo/Jockel Finck, via Tanjug

U Nemačkoj i svetu danas se obeležava trideset godina od pada Berlinskog zida, simbola podele između Istoka i Zapada.

Tog dana kada je „probušen Zid“, podseća Nedeljnik u novom broju, u Budimpešti je održan sastanak ministara spoljnih poslova Mađarske, Austrije, Italije i Jugoslavije – kolokvijalno nazvan „srednjoevropski skup“ – i tada su u svetu labavosti vojnih blokova te četiri zemlje „prepoznavale svoj ekonomski interes“, koji je potpredsednik mađarske vlade Peter Međeši okarakterisao kao „predsoblje za ulazak u EFTU i EZ“. Za one koji se ne sećaju, Evropska zajednica (EZ) preteča je Evropske unije.

Da, te godine i tog meseca kada je srušen Berlinski zid, Jugoslavija, a sa njom i Srbija, bila je u predsoblju Evropske unije, tamo gde je decenijama kasnije uz veliku cenu ponovo zakoračila.

U pregovorima šestorice republičkih predsednika SFRJ stajala je na stolu i sada već čuvena ponuda o jugoslovenskoj konfederaciji, finansijskoj pomoći (pet milijardi dolara) i ubrzanom ulasku u Evropsku uniju. Ali u Srbiji tog novembra Berlinski zid nije pao.

Veliku analizu o tome gde su Srbija i prostor bivše Jugoslavije danas, tri decenije od pada Zida, čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima

3 KOMENTARA

  1. Југославија није могла цела у ЕУ. Они који су раскрстили са комунизмом, отцепили су се и отишли. Они који су пригрлили комунизам, данас ту ту где јесу, без обзира што су га се неки накнадно одрекли. Са овдашњим “тековинама” комунизма: убиствима, пљачкама, обманама,… у ЕУ се не може. Овде и данас “зид” није пао.

    • Zidove su nam oni podigli ! Kakav komunizam, razorili su ga gde su hteli pokratkom postupku ? A, pljacke, kriminal, razvrat , pljacka, ubistva ect. su tekovine kapitalizma kao glavi simbol demokratskih sloboda.

  2. Ni onda a ni sada boljševička vlast nije spremna da preda vlast bez upotrebe sile. Zato je licemerno ponašanje velikih i njihovog konformizam. Podržavali su Miloševića a i danas Vučića. Kao da im je stalo da ponovo prolivamo krv.

Comments are closed.