“Na 700 onih koji pređu granicu, jedan sumnjiv na koronu. Ne znam odakle priča o vanrednom stanju…”

0
Foto: Igor Pavićević

“Na 700 građana koji pređu granicu Srbije, jedan je sumnjiv na koroanavirus i treba da se testira”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon.

“Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazue prve rezultate”, rekao je Kon za TV Pink, a preneo je B92.

On je ocenio da imamo vrlo dobar filter za otkrivanje slučajeva zaraze i da ih odmah izolujemo i lečimo.

“Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a to nije mala brojka”, istakao je Kon.

Epidemiolog je objasnio da bez obzira na to što nećemo izbeći ulazak i širenje virusa, to možemo da usporimo.

“Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desilo da svi sprovode mere to usporavanje bi bilo vrlo uspešno. U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru”, ukazao je Kon.

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević izjavila je juče za RTS da se većina onih koji su se vratili s odmora prijavilo se na servis E-Zdravlje.

“Od petka u 18 časova se do jutros prijavilo ukupno 23.000 naših građana. Više od dve trećine su došli sa područja Crne Gore i BiH, mada su tu i druge zemlje, Hrvatska, Albanija, Turska i druge, praktično iz svih delova sveta su došli putnici u prethodnom vremenskom periodu”, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Na osnovu broja građana, napominje, može se videti da sistem funkcioniše.

“Mogli smo da vidimo već u prvim satima nakon zvaničnog početka rada sistema, imali smo oko deset prijava u minuti. Oni građani koji su prošli proceduru naveli su da se radi o jednostavnoj proceduri, a koja pruža sve informacije koje su od značaja”, zaključila je Kisić Tepavčević.