N1: Sindikat lekara tvrdi da je nošenje vizira obavezno, iz kriznog štaba kažu da ne znaju za tu odluku

0
Beograd, 17.04.2020. - Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" Verica Jovanovic i epidemiolog Predrag Kon govorili su na konferenciji za novinare o situaciji u vezi sa korona virusom, danas u Palati Srbija u Beogradu. U protekla 24 sata u Srbiji je umrlo jos sedam osoba od posledica korona virusa, a lekari su potvrdili jos 372 nova slucaja zarazenih. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije dostavio je N1 televiziji dokument, koji je, kako tvrde, stigao u zdravstvene ustanove u Srbiji.

Iz dokumenta se vidi, tvrdi N1, da Ministarstvo zdravlja 15. aprila direktorima zdravstvenih ustanova saopštava da obavezno koriste vizire u zdravstvenoj opremi.

Na pitanje Kriznom štabu zbog čega sad stiže takva odredba i da li Krizni štab stoji iza odluke koju je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević kaže da prvi put čuje za takvu odluku.

“Ja prvi put čujem za ovu naredbu, mi imamo svu opremu, zaposleni mogu da biraju da li će da koriste vizire ili naočare, tako da svi imamo apsolutno sve što je neophodno”, rekla je Milošević. 

Epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon rekao je da je dopis o korišćenju opreme poslat znatno ranije, negde početkom marta.

“I tu se upravo govori da mogu ili zaštine naočare ili vizir. Što se tiče korišćenja vizira on je postao dostupniji i verovatno se zbog toga više korsti, to je, kako ja vidim jedini razlog, nekog posebnog dopisa i naredbe nije bilo po pitanju korišćenja vizira, jer se uklapa sa onim što je od početka preporučeno s korišćenjem opreme”, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus