“Mustafu Golubića su napala trojica, izubijali ga bokserom, ostavili polumrtvog… Zbog dojave srpske vlade da je turski špijun…”

0

Na Solunskom procesu 1917. godine Mustafa Golubić je osuđen na godinu dana zatvora a onda interniran na Krf i u Afriku. Nakon toga, neko vreme provodi u Francuskoj gde januara 1921. u Parizu biva uhapšen pod optužbom da je spremao atentat na kralja Aleksandra, zbog čega ga kasnije francuske vlasti proteruju iz zemlje. 

Nemanja Baćković ima objašnjenje za ovakvu Mustafinu aktivnost i “nemir”:

“Nikako mu se nije dalo da miruje, pa mu je na pamet palo da ratnu sreću preokrene tako što će da izvrši atentate na vladare Nemačke, Bugarske i Grčke, moguće i Rumunije. Po ovom zadatku, Mehmedbašić je čekao grčkog kralja Konstantina u pozorištu u Atini, s otkočenim revolverom, ali se kralj zbog neke prehlade nije pojavio. Golubiću je zapao nemački car Vilhelm. Otišao je u Švajcarsku, ali se zbog teškog prebacivanja odustalo, pa je, po odobrenju Apisa, nastavio studije u Francuskoj.

Tu ga je zatekla vest o hapšenju Apisa i drugova, koji su osuđeni i streljani na osnovu lažnih svedočenja i nameštenog atentata na regenta Aleksandra. Na dojavu srpske vlade, Francuzi su uhapsili i Golubića, kao nemačkog špijuna. Preko svojih veza, grebao je i rukama i nogama da ga prebace u zatvor u Solunu, jer mu kao optuženom za špijunažu nije ginuo streljački vod. To mu je uspelo, pa na Solunskom procesu, i pored mučenja i pretnji u zatvoru, nije pristao da optuži Apisa i time sebe spase, za razliku od mnogih. Svađao se sa sudijama, isterivao pravdu. Na kraju je oslobođen, ali i proteran na Krf i stavljen pod prismotru. 

  Jednom su ga u šetnji napala trojica ljudi, izubijali ga bokserom, ostavili polumrtvog, a sve posle još jedne dojave srpske vlade, ovaj put da je turski špijun…”

* Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara