Raskrikavanje: MUP traži od hotelijera da prijave strane novinare i posmatrače

0
Foto: Profimedia

Na adrese hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se traži da prijave ukoliko imaju saznanja da je u njihovom smeštaju uoči sutrašnjih izbora odseo neki strani novinar ili posmatrač izbora, objavio je portal Raskrikavanje. Iz MUP-a za Raskrikavanje objašnjavaju da je zakonska obaveza hotela da prijave sve strance, dok ugostitelji odgovaraju da to inače i rade, ali da nemaju pravo i običaj da pitaju goste čime se bave i zašto su u Beogradu, prenosi N1.

“Dana 21.06.2020. godine održaće se Predsednički i parlamentarni izbori u Republici Srbiji s tim u vezi molimo vas da nas obavestite u koliko raspolažete saznanjima da li se u vašem objektu smeštaja nalaze strani novinari ili posmatrači koji će prisustvovati izborima”, doslovce se navodi u mejlu poslatom sa adrese boravakstranaca@mup.gov.rs, prenosi Raskrikavanje.

Portal napominje da se u nedelju održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, ali ne i predsednički.

Iz MUP-a za Raskrikavanje nisu negirali da je to njihov dopis, a objasnili su da vlasnici smeštaja po zakonu treba da prijavljuju strance “čime se osigurava i njihova bezbednost tokom boravka u Srbiji”.

“Imajući u vidu da će Republiku Srbiju zbog izbora posetiti veliki broj stranih gostiju – novinara, novinarskih ekipa, posmatrača i drugih gostiju, obaveza svih koji pružaju usluge smeštaja je da u skladu sa Zakonom o strancima prijave njihov boravak”, navode iz MUP-a.

Zaposleni u nekoliko beogradskih hostela, kojima je takođe poslat ovaj mejl, rekli su za Raskrikavanje da znaju da im je obaveza da prijavljuju strane goste i da se standardni podaci (broj pasoša, lični podaci, datum i mesto ulaska u zemlju) preko specijalnog programa za evidenciju gostiju šalju MUP-u svakog prepodneva. Međutim, u te podatke ne spada i zanimanje gosta, a razlog boravka je opisnog karaktera – od poslovnog do turističkog.

Hotelijeri, kako navode sagovornici Raskrikavanja, nemaju nikakvu obavezu, ali ni pravo, da ispituju goste o razlozima njihovog boravka.

“On se na primer prijavi kao turista, i što se mene tiče, on je ovde turistički. E sad da li je on špijun, ili je posmatrač izbora, ili je nešto treće, to nije moje da ga pitam”, rečeno je iz jednog smeštajnog objekta.

Strani posmatrači su, prema pisanju Raskrikavanja, već akreditovani za praćenje izbora, a u proceduri akreditacije MUP ne učestvuje. Prijava za praćenje izbora podnosi se preko Ministarstva spoljnih poslova, koje odobrava taj spisak posmatrača i dalje ga prosleđuje RIK-u. Ni RIK ne vodi nikakvu evidenciju o tome gde su smešteni strani posmatrači.