“Možete li da verujete da će me opozvati nesposobne demokrate”: Tramp ponovo divlja na Tviteru

1
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru povodom rasprave u Predstavničkom domu Kongresa SAD o njegovom opozivu rekavši da nije uradio ništa pogrešno, kao i da nijedan drugi predsednik nikada ne bi smeo da bude doveden u ovakvu situaciju.

“Možete li da verujete da će me danas opozvati radikalna levica, demokrate koje ne rade ništa, i još nisam uradio ništa pogrešno! Užasna stvar. Pročitajte transkripte. Ovo nikada više ne bi smelo da se desi nekom predsedniku. Pomolite se”, napisao je Tramp na Tviteru.

U nizu tvitova koji su prethodili ovom, Tramp se obračunavao sa demokratama i delio ankete u kojima on vodi.

“Demokratsko ‘liderstvo’, uprkos njihovom poricanju, vrši ogroman pritisak na njihove članove da glasaju za ovaj suludi impičment. Ako glasaju, republikancima će biti mnogo lakše da pobede 2020!”, napisao je između ostalog.

Američki predsednik takođe je oštro upozorio demokrate u Kongresu da će ako budu nastavili proces njegovog opoziva time “objaviti rat američkoj demokratiji”.

Donald Tramp je u pismu predsednici Predstavničkog doma Američkog Kongresa Nensi Pelosi pokušaje impičmenta okarakterisao kao “nelegalni jednostrani državni udar”.

Tramp je optužbe izneo dan pre moguće rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu.

Na Tviteru je napisao da je Pelosi “najgora” i da ne čudi da su ljudi kao ona i Čak “plačljivi” Šumer napravili toliko zbrke čak i prethodnoj administraciji koja ga je, kako smatra, špijunirala tokom kampanje.

Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja “menadžere” koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsednika valja opozvati. Ukoliko predsednik završi pred sudom, postupku predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Da bi predsednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsednik po automatizmu gubi funkciju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.