Može li COVID-19 da se prepozna po izgledu kože? Ljubičaste “fleke”, mlađi pacijenti i druga otkrića španskih dermatologa

0
Foto: Profimedia

Rezultati istraživanja u Španiji, sprovedenih i nad pacijenatima zaraženim koronavirusom, otkrili su pet različitih stanja kože koja su povezana sa kontrakcijom virusa COVID-19, prenosi Independent.

Španski dermatolozi su ispitivali promene na koži kod 375 pacijenata, uključujući i obolele od koronavirusa, a gotovo svi pacijenti su mogli da se klasifikuju u pet uočenih stanja kože.

Devetnaest procenata slučajeva imalo je simptome sličnim lezijama na rukama i nogama, koji su opisani kao “akralna područja eritema-edema sa vezikulama i pustulama”. Studija ukazuje da su se simptomi ispoljavali u obliku ljubičastih fleka nastalih od krvarenja kože, kao i da su češće primećeni kod mlađih pacijenata i blažih oblika virusa.

Studija je takođe otkrila “vezikularne erupcije” ili male plikove u 9% slučajeva, primećene najpre u predelu grudi, kod pacijenata srednjih godina i srednje kliničke slike.

Simptomi “urtikarijalne lezije” – nalik osipu od kopriva – ili ružičastim krugovima po telu, primećeni su kod 19% slučajeva.

“Livedo reticularis” – koja se javlja u obliku mrežolikih ili prstenstih pega, nastalih usled poremećaja cirkulacije krvi – pojavila se kod 6% slučajeva, dok su kod 47% slučajeva primećeni simptomi “različitih vrsta osipa”.

Međutim, autori naučne studije su upozorili da su osipi ili urtikarijalne lezije uobičajene kod raznih oboljenja, te da ih ne mogu u potpunosti pripisati simptomima koronavirusa. Takođe, pozvali su javnost da ne postavljaju sopstvenu dijagnozu promena na koži bez konsultovanja sa lekarima.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus