“Može da dođe do haosa, krvoprolića, ali šta posle toga…”: Latinka Perović o političkim i ekonomskim reformama

4
Foto Nedeljnik

“Srbiji su potrebne političke i ekonomske reforme za koje ona nema subjekt, nema ga čak ni za neku revolucionarnu akciju”, rekla je istoričarka Latinka Perović na tribini koju je organizovao Građanski demokratski forum i Forum pisaca.

“Može da dovede do haosa, krvoprolića, ali šta posle toga. Za nas građane je vrlo važno pitanje koje postavljamo opoziciji danas. U redu bojkot, ali šta posle toga”, upitala je Perović, a preneo N1.

Ona je ocenila da je Srpska napredna stranka “retuširana radikalna stranka koja je bila najekstremnija nacionalistička stranka pred ratove i u toku samih ratova devedesetih godina”.

Prema njenim rečima, ponovo se došlo do partijske države, do toga da se ukinu embrioni institucija pravne države, koje je tek trebalo razvijati i stabiliziovati i došlo se do ukidanja autonomija lokalne samouprave, koja je u suštini temelj političke i građanske slobode pojedinca.

Ona je kao primere navela gradonačelnike u Smederevu, Lučanima, Brusu koji su tu, kako je rekla, samoupravu uništili.

“To je vrlo velika prepreka za oslobađanje bilo kakvog građanskog otpora ovom režimu koji je izmakao svakoj kontroli”, istakla je Perović.

Perović je dodala da su nasuprot tome “vrlo oslabljene političke partije”.

“Imate nestrpljenje u tim partijama od kojih su neke kao začetnici nekakve kritičke alternative bili vrlo važni naročito u toj borbi za orjentaciju ka evropskim integracijama. Imate povlačenje opozicije iz institucija, uključujući parlament. Imate poziv da se taj odnos snaga uspostavi na ulici, neki čak kažu i kroz revoluciju”, rekla je Perović.

4 KOMENTARA

  1. “U redu bojkot, ali šta posle toga ?”. После тога, све зависи од масовности бојкота. Уколико се успе у делегитимизацији постизборних резултата, мора се кренути са оснивањем паралелних институција власти и окупити све оне који са овим системом немају ништа заједночко. Уз традиционалну меру грађанске непослушности, “златно доба”, историјске догађаје и сличне глупости, остале би само онима, који имају (најчешће само материјални) интерес подржавања те и такве власти. Дуализам, као дугорочно неодрживо стање, морао би да доведе до компромиса и стварања прелазне владе и поновних, овај пут, фер избора, уз институције, које неће бити РТС овакав какав је дана, РЕМ, Јавни тужилац, … итд.

  2. U drugokritičke članke ili m delu komentara sam sam sebi postavio pitanje-da li da vise uopšte I pišem komentare ili da u osamdesetoj godini biološkog života posle progona vise od polovine života prekinem da uopšte I pišem; jer pisati u 2o. veku I boriti se za ideale socijalne pravde, prava, pravde I morala, na kritički način iskazivati svoje stavove-bilo je ravno samoubistvu! Zbog uverenja I kritičkog mišljenja, 6.g. provedoh kao pečalbra, van prosvete, sudomanije(namešten sudsko-politički process), DG(“fanatički politički idealist”-MORAČLNO POLITIČKA PODOBBNOST, glad, nervni slom I na kraju 2013.g “po kazni” zbog pobjavljivanja 26 knjiga o svom trošku:matematike, etnologije, etnografije, dijalektologije, istoriografije I narodne književnosti, penzionisan 2013.g. sa 15% manjka penzije(upisan radni staž 42,6 g. u rad.knjižicu a ne plaćen doprinos)-kazuje da ni posle učeđća u svim REVOLUCIJAMA, doživeh najveća poniženja da mi nepismeni vladaju Srbijom I oteraju potomstvo iz Srbije, jer sam ceo radon prosvetarski vek vaspitavao decu(u porodici I školama) na moral I rad. Čitajući tekst ovde sam mnogo vise saznao I doživeo I ne nadam se skoro dobrom izlasku iz teške moralne I intelektualne krize u Srbiji.

  3. Ispuštena šansa 2000.godine da formiramo zdravo društvo, normalnu državu, vladavine prava, pravde I morala u svim institucijama sistema. Sada smo u 2019.g došli do dna odakle će biti velikih “žrtava” da se podigne iz KALJUGE; jer mlade generacije sem “lagodnosti” života pšotrošačkog mentaliteta nemaju ni ideale ni želje da se žrtvuju za ideale slobode i demokratije. IZBORI u Srbiji bez zdravog temelja u državi ništa ne vrede-SJAŠE KURTA A UZJAŠE MURTA!

  4. “…ukinu embrioni institucija pravne države,” После власти “демократа”, настали су само “ембриони” демократије ! Шта су народу оставили после своје власти, сада нека кусају. Да су изградили независне институције, које првенствено, тада њима нису одговарале, данас би се друга прича причала. Али смо на власти имали само још једну интересну групу, којој интерес народа и државе није значио ништа.

Comments are closed.