Život se vraća u Vuhan, proizvodnja u Kini ponovo raste, ali privredi će ipak biti potrebno neko vreme da se potpuno oporavi

0
Beta - Chinatopix via AP

Kineska proizvodnja oporavlja se otkako su vlasti ublažile mere kontrole uvedene zbog pandemije koronavirusa i dopustile otvaranje fabrika, pokazalo je danas objavljeno zvanično istraživanje, ali stručnjaci upozoravaju da privreda tek treba da se oporavi.

Kineski zavod za statistiku i Kineska federacija za logistiku i nabavke objavili su da je indeks nabavki porastao sa 35,7 u februaru na 52 u martu, na skali od 100 na kojoj indeks veći od 50 pokazuje povećanu aktivnost.

Upozorava se međutim da najnoviji podaci “ne ukazuju na to da se ekonomska aktivnost u potpunosti oporavila” i da zemlja mora da razume ozbilljnost i složenost domaće i međunarodne ekonomske situacije i da se vrati poslu i proizvodnji i poveća domaću potražnju.

Ekonomisti su upozorili da se ekonomija i dalje suočava sa izazovima. Proizvođači obnavljaju lance snabdevanja a vlasti pokušavaju da spreče infekciju zaposlenih koji odlaze na posao.

Industrijske grupe kažu da ekonomija tek treba da se oporavlja.

Prema navodima vlasti, dominantne državne industrije, poput čelika, blizu su normalne proizvodnje ali proizvođači automobila i drugi privatni proizvođači kažu da rade ispod normalnog nivoa i da je potrebno obnoviti lance snabdevanja kako bi se oporavili.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus