“Možda je to najveći gubitak života i imovine od požara u istoriji Oregona”: Vatrena stihija uništila stotine domova, vetar pogoršava plamen

0
Beta -AP Photo/Noah Berger)

(Beta) – U smrtonosnim požarima koji besne širom pacifičkog severozapadnog dela SAD uništeno je stotine domova u državi Oregon, rekla je noćas guvernerka te države upozoravajući da bi to moglo da bude najveći gubitak života i imovine od požara u istoriji te države.

Požari od vrha države Oregon do granice sa Kalofornijom izazvali su zatvaranje autoputeva i nebo puno dima dok se vatrogasci bore da lokalizuju i ugase vatru podstaknutu naletima vetra od 80 kilometara na čas.

Zvaničnici u nekim zajednicama u zapadnom Oregonu dali su juče stanovnicima naređenje da se “evakuišu odmah” što je značilo da imaju samo nekoliko minuta da napuste svoje kuće.

Požari su goreli u velikim delovima savene države Vašington i Oregon koje retko imaju tako jake požare zbog hladne i vlažne klime na pacifičkom severozapadu SAD.

Ceo jedan mali grad u istočnom delu države Vašington je uništen.

Guvernerka Oregona Kejt Braun upozorila je sinoć da bi razaranje od požara koji su izbili u ponedeljak tokom vetrovite oluje moglo da bude ogromno.

“Svi moraju da budu u visokoj pripravnosti”, rekla je guvernerka Braun.

Smatra se da je vatrena stihija posebno razorna oko Medforda u južnom Oregonu i blizu glavnog grada te države Sejlema.

“Ovo bi mogao da bude najveći gubitak života i imovine zbog požara u istoriji naže države”, rekla je guvernerka.

Najmanje troje ljudi stradalo je u požarima u Oregonu a jedno dete je stradalo u državi Vašington.

Braun je rekla da su neke zajednice jako oštećene, i da je izgubljeno “stotine domova”.

Tačna razmera štete se još ne može utvrditi zato što su mnoge zone zahvaćene vatrom još suviše opasne za pregledanje, naveli su vatrogasci.

Više požara gore i u Kaliforniji.