“Možda izgleda pomalo neotesano, ali je sjajan momak i divan advokat”: Tramp brani Đulijanija posle pokretanja istrage

0
Foto Profimedia

Donald Trump stao je je u odbranu Rudija Đulijanija u subotu, samo dan nakon što je rekao da ne zna je li bivši gradonačelnik Njujorka još uvek njegov lični advokat i pošto je objavljeno je da je Đulijani pod saveznom istragom na Menhetnu. Đulijani “možda izgleda pomalo neotesano”, tvitnuo je Trump, “ali on je takođe sjajan momak i divan advokat”, prenosi Gardijan.


Predsednik SAD nije rekao da li je Đulijani još uvek njegov lični advokat ili ne. Bivši gradonačelnik je u petak rekao da jeste.


Đulijani je pod pritiskom zbog svoje nezvnaične uloge u Trampovim pokušajima da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Džoa Bajdena, potencijalnog protivnika na izborima 2020., zbog neosnovanih optužbi za korupciju u koje je uključen sin bivšeg potpredsednika.

Agencije prenose da je lični advokat američkog predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, pod istragom federalnih tužilaca u Njujorku zbog mogućeg kršenja zakona o lobiranju.

Jedan od izvora je rekao da se istraga odnosi na pokušaje Đulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini, Mari Jovanovič.

Njujork tajms je u petak objavio da je i sam Đulijani bio pod saveznom istragom zbog svog rada u Ukrajini. U istom dokumentu se takođe navodi da je Đulijani 2017. godine pokušao da oslobodi klijenta kao deo zamene zarobljenika sa Turskom, što je potez blokiran od strane Trampovog prvog državnog sekretara Reksa Tilerson.

Dvojica biznismena sa Floride, povezanih sa Đulijanijem, optužena su su u četvrtak za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja.

Njih dvojica su, kako prenosi AP, imali ključnu ulogu u Đulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu o korupciji u Ukrajini protiv demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera, prenosi B92.

Žalba uzbunjivača o Trampovom postupanju prema Ukrajini rezultirala je pokretanjem istrage o opozivu.

AP dodaje da kancelarija saveznog tužioca na Menhetnu nije želela da komentariše izveštaj Njujork tajmsa.

Mari Jovanovič, bivša američka ambasadorka u Ukrajini, svedočila je iza zatvorenih vrata u Kongresu, u okviru istrage u proceduri opoziva američkog predsednika, rekavši da je Tramp izvršio pritisak na Stejt department da je povuče sa položaja.

Ona je izjavila da je odluka njenih nadređenih bila zasnovana na “neosnovanim i lažnim tvrdnjama ljudi sa očigledno sumnjivim motivima.”

Jovanovič je rekla da “nije mogla da veruje da je smenjena” uprkos uverenju Stejt Departmenta da nije uradila ništa loše, prenosi Glas Amerike.

Prema transkriptu razgovora američkog predsednika sa ukrajinskim liderom Volodirimom Zelenskim, Tramp je ukrajinskom predsedniku rekao da je Jovanovič “osoba koje se treba kloniti”, pre nego što ju je povukao sa položaja u Kijevu, zbog navoda da pokušava da podrije njegovu politiku.

Ona je dala iskaz pred tri odbora Predstavničkog doma, koji ispituju da li je predsednik počinio prestupe koji sa sobom povlače opoziv, kada je pozvao stranu zemlju da istraži njegovog političkog rivala Bajdena i njegovog sina Hantera.

Jovanovič, karijerni diplomata, smenjena je u maju nakon što ju je Trampov advokat Đulijani optužio da “potkopava predsednika”.

Dvojica Đulijanijevih saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, uhapšeni su u četvrtak na aerodromu u Vašingtonu, dok su pokušavali da se ukrcaju na međunarodni let sa kartom u jednom smeru. Optuženi su za preusmeravanje nelegalnih političkih donacija iz Rusije komitetu koji je podržavao kampanju predsednika Trampa i drugih političara.

“Optuženi su prekršili zakon da bi stekli politički uticaj, a izbegli su da oktriju ko zapravo šalje donacije i odakle potiče novac”, izjavio je federalni tužilac Džefri Berman.