“Možda će vakcina kao konjica da se sjuri na bojno polje… A da li sam 100 odsto siguran da je dobijamo do kraja godine? Ne…”

1
Foto Profimedia

Premijer Velike Britanije – jedne od zemalja iz kojih se očekuje vakcina kao spas od pandemije koronavirusa – jutros je tokom posete jednoj školi u Kentu izjavio da ne možemo biti 100 odsto sigurni da će vakcina stići do kraja godine.

Na pitanje koliko je uveren da će vakcina biti u upotrebi do 2021. godine, prema “live blogu” Gardijana, on je rekao:

“Voleo bih da kažem da sam 100 odsto uveren da ćemo dobiti vakcinu za kovid-19. Kao što znate, postoji 100 različitih naučnih projekata koji rade na tome. Velika Britanija ima neke od vodećih naučnika koji su uključeni u to. Imamo program sa Oksforda gde smo obezbedili već 100 miliona doza”, rekao je Džonson.

On je dodao da postoji još potencijalnih vakcina, poput jedne francuske i jedne nemačke.

“Držim prekrštene prste. Ali da kažem da sam 100 odsto siguran da će vakcine biti ove godine, ili zapravo sledeće godine, to bi bilo preterivanje. Nismo još stigli dotle.

Ako pričate sa naučnicima, oni misle da će ovoliki napor širom sveta proizvesti nešto. Oni su prilično sigurni da ćemo dobiti neku vrstu tretmana, neku vrstu vakcine, što će napraviti razliku.

Ali da sada kažem da sam 100 odsto siguran? Ne.

Zato moramo da nastavimo sa dosadašnjim pristupom, da se prodržavamo mera socijalne distance… da peremo ruke… da nosimo maske u zatvorenom prostoru, u prevozu ili u prodavnicama. I onda ćemo da nastavimo da teramo virus našom zajedničkom akcijom.

Možda će vakcina da dođe i kao konjica da se sjuri na bojno polje. Ali, ne možemo u ovom trenutku da računamo samo na to”, rekao je Džonson.

1 KOMENTAR

Comments are closed.