Motor na tri točka, zaseda i velika eksplozija: Kako su napadnuti hrvatski vojnici u Avganistanu

1
Foto: Printskrin/YouTube Hina (sa konferencije za štampu)

Bombaš samoubica udario je u kolonu oklopnih vozila u Avganistanu i tom prilikom teško ranio trojicu hrvatskih vojnika, od kojih je jedan preminuo usled pretrpljenih povreda.

Vojni izveštaji i izveštaji medija iz Avganistana govore o tome da se dogodio napad na kolonu vojnika koji su od kampa Gibson krenuli ka kampu Kaja. Svi izveštaji govore o tome da nema poginulih, ipak, hrvatski mediji prenose da je nateže povređeni vojnik podlegao povredama.

U tom vojnom konvoju bilo je pet neborbenih, ali oklopnih vozila, a u svakom vozilu bila su po trojica vojnika. U tri vozila bili su hrvatski vojnici, dok su u dva bili pripadnici avganistanskih snaga.

Očevici su posvedočili da se bombaš samoubica na motoru na tri točka velikom brzinom ustremio ka koloni i da je udario u jedno od vozila, što je izazvalo veliku eksploziju.

Prethodno je hrvatski ministar odbrane naglasio da bi posledice bile još tragičnije da hrvatski vojnici nisu bili opremljeni propisanom opremom i da vozilo nije bilo oklopno.

Vojnik koji je preminuo rođen je 1992. godine i poreklom je iz Sesveta, dok su druga dvojica iz Vinkovaca i Osijeka. Jedan je takođe rođen 1992. godine, dok je drugi pet godina stariji.

Odmah nakon napada, dvojica vojnika prebačeni su avionom do najbliže bolnice, najvišeg karaktera, dok je treći, sa povredama ruke, prebačen je u kamp Kaja.

Brigadni general Krešimir Tuškan rekao je da su povređeni vojnici u Avganistanu u ulozi savetnika i mentora i da hrvatske snage tamo ne odlaze u borbene misije.

Do sada je u Avganistanu u različitim operacijama učestvovalo nešto manje od 5.400 hrvatskih vojnika.

1 KOMENTAR

  1. A sta uopste ustase traze u Avganistanu . KOga boli ona stvar za te ustaske bojovnike . Trazili djavla , i dobili .

Comments are closed.