“Moramo posebno da vodimo računa da ne udahnemo vazduh koji pacijent izdiše, da se ne bismo zarazili…”: Lekari objasnili proces postavljanja pacijenata na respirator

0
Foto: Profimedia

Doktori Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS i docent dr Ivan Palibrk, njegov zamenik, objasnili u emisiji Osvrt na TV B92 na koji način sa pacijenti sa teškom kliničkom slikom postavljaju na respirator i o čemu se tom prilikom vodi računa. 

Lekari kažu da moraju posebno da vode računa prilikom postavljanja intubacije kako ne bi udahnuli vazduh koji pacijent izdiše i zarazili se.

“Iskustvo nas je učilo da ne žurimo sa intubacijom bolesnika. Da bismo se odlučili da nekog stavimo na veštačku ventilaciju, uzimamo u obzir njegove godine, tok bolesti, da li je potvrđena bolest, koliko dugo traje… Takođe, pokušavamo da premostimo stanje većom količinom kiseonika, ako vidimo da ne ide nabolje i da postoji opasnost od ozbiljnog oštećenja organizma, onda ga uvodimo u veštačku ventilaciju”, objašnjava dr Palibrk.

Onda kada je potreban respirator, pacijent je u veoma teškom stanju. Pacijent može više dana da provede na respiratoru i ne postoji vremensko ograničenje.

“Pacijent može dugo da ostane na mehaničkoj ventilaciji. Bitno je dobro odrediti parametre. Aparatom dopremamo kiseonik koji je potreban plućima da se oporave, a sa drugim lekovima lečimo osnovni proces koji je napao pluća”, dodao je dr Lađević.

Da bi neko bio skinut sa respiratora, uzima se u obzir to kako se pacijent oseća, njegova svest i gasni parametri. Lekari se, kažu, trude da svima jednako ukažu pomoć, bez razlike.

“Svačiji život je značajan bez obzira na godine. Terapiju ne pretpostavljamo godinama, već trenutnoj situaciji u kojoj se pacijenti nalaze”, zaključuje direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus