“Moramo da budemo uzdržani, ne reagujte prenagljeno, sukob bi bio krah i kraj za sve nas…”: Vučić sa Dodikom i Cvijanović o Deklaraciji SDA

0
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na političke predstavnike Srba u BiH da pokažu punu uzdržanost posle usvajanja Deklaracije SDA, jer bi bilo kakav sukob značio “ekonomski krah i kraj za sve nas”, preneo je N1.

Vučić se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predstavnicima parlamentarnih stranaka i najvišim funkcionerima Republike Srpske koji su ga informisali o situaciji u BiH posle odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

Vučić je, obraćajući se novinarima posle sastanka, podsetio da je Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant njegovog sprovođenja i da je dužna da reaguje na svako kršenje tog dokumenta.

“Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem, ljudi iz RS izneli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su doneli”, rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

“Moramo da budemo uzdržani. Pozivamo i predsednika Dodika, i predsednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje iza mene iz RS, da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima Srpske, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas. Zato je važno da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma”, poručio je Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava postojanje BiH kao jedne države, sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH sa svim svojim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda.

“Ta pozicija je principijelna, nepromenjena, i nepromenljiva. Dejtonski sporazum može jedino da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima”, kazao je.

Vučić je ocenio i da Deklaracija SDA podršku dela međunarodne zajednice “koji bi voleo da to prođe uz saglasnost Hrvata i Srba”.

Na sastanku se, kako je rekao, razgovaralo i o nastavku pružanja ekonomske podrške RS, ali i Federaciji BiH, posebno sredinama u kojima žive Srbi.