“Montenegro erlajnsu” suspendovano pravo sletanja na aerodrom u Beogradu

2
BETAPHOTO/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd/MO

Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”, potvrđeno je Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, prenosi B92.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je “Montenegro erlajns” da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, saopštio je “Montenegro erlajns”.

“‘Montenegro erlajnsu‘ predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice kovida 19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju”, navodi se u saopštenju crnogorske avio-kompanije, preneo je RTS.

Vest o zabrani sletanja podgoričkim Vijestima prethodno je, osim iz kompanije, nezvanično potvrđena i iz izvršne vlasti.

U Vladi Crne Gore je Vijestima rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu sletanja za avione kompanije Air Serbia.

Blic je sinoć objavio da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

U obrazloženju ove odluke, u koju je, kako se navodi, Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

“Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću, uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13 stav 1 Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji”, navodi se obrazloženju, naveo je Blic.

Juče je doneta odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika u kojoj se ne navodi i Srbija.

Takva odluka vlasti u Podgorici naišla je na oštre reakcije vlasti u Srbiji, pa je premijerka Ana Brnabić poručila da Srbija neće uvoditi “recipročne mere”, ali je istakla da građani Srbije ne bi trebalo da idu tamo gde su, kako je rekla, nepoželjni.

2 KOMENTARA

  1. I mIlo i vučić (namerno mala slova) su ista škola, isto odstojanje. Skreću pažnju sa mnogo ozbiljnijih problema. Sa ekonomije koja ne postoji. Sa gladnima i nezaposlenima. Funkcije će braniti životom, lažima,plaćenim seizima. Obojicu usranim motkama i u rudnik. Zavadi pa vladaj.

  2. ALO ,zemljani tačnije balkanci da li uviđate šta nam rade vođe i političari????????????????????????????????

Comments are closed.