Mond: Srbija prva evropska zemlja koja seli ambasadu u Jerusalim, krši međunarodni konsenzus…

3
Profimedia

(Beta) – Srbija je postala prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu preseliti u Jerusalim i tako sledi primer SAD koje su to učinile 2018. godine, preneo je danas pariski list Mond (Le Monde) i dodao da Srbija na taj način krši međunarodni konsenzus prema kojem ambasade treba da budu u Tel Avivu.

Francuski list se osvrnuo najviše na pitanje Izraela koje se pominje u sporazumima koji su u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane.

Srbija će preseliti ambasadu u Jerusalim, dok će Kosovo uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom. Tramp je, kako navodi Mond, na Tviteru napisao da očekuje da će i druge islamske i arapske zemlje slediti primer Kosova, koji je u sklopu sporazuma prihvatio da prizna Izrael.

“Međutim, sastanak u Beloj kući je zapravo zvanično bio posvećen normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova. Trampov izaslanik zadužen za to pitanje (Ričard Grenel) je upozorio da se očekuju iznenađenja”, naveo je Mond.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah javio se raduje što će Srbija prva evropska zemlja koja sledi primer SAD i što će Kosovo sa pretežno muslimanskim stanovništvom uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom.

Francuski list navodi da je Srbija na taj način “prekršila međunarodni konsenzus i izazvala nezadovoljnost Palestinaca, koji odbijaju bilo kakvu posredničku ulogu SAD u rešavanju spora sa Izraelcima”.

Veći deo međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti deo rešenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države.

Ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine u sporazumu u kojem se pominje Izrael dolazi posle najave sporazuma o normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je postignut uz pomoć SAD.

Ti dogovori dolaze pred predsedničke izbore u SAD zakazane u novembru.

Trampovo okruženje pokušava te sporazume da prikaže kao diplomatski uspeh posle niza neuspeha u spoljnoj politici, medju kojima su pitanja Severne Koreje, Irana, Venecuele i postizanje mira izmedju Izraelaca i Palestinaca, naveo je francuski list.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Palestinci su se za vreme Tita ovde školovali, hranili a kada je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji, kao mudzahedini su klali hrisćane Srbe u Bosni, Kosovu. To se odnosi i na druge Arape. Ovaj pakt je loš, apsurdan, glup, štetan i pokazuje koliko je Tramp destruktivan i loš predsednik. Mi smo u kandžama loših političara i nemamo kud. Tramp je najgori predsednik u novijoj istoriji Amerike na svim poljima, predstavlja navodno konzervativnu Ameriku, a forsira homoseksualnost, gej brakove i gej političare.

  2. Неспретност, незнање и трапавост српске спољне политике врло брзо може да има реалне , лоше, последице по сваког грађанина ове земље. Ова власт, у свом обмањивању некаквим тражењем решења питања Косова, а истовремено бежањем од њега, прави огромне спољнополитичке проблеме. Само једна коинциденција са Црном Гором, ко овде сутра дође на власт после СНС-а, никако неће моћи да изјави да наставља све потписане (па и међународне) спорезуме. Са те стране, ма колико то данас изгледало некоме повољно, добро и успешно, иза свега тога стоји “трули компромис” бежања од решења, уз потпуно одсуство легалне основе. Србија оваквим “споразумима” и њиховим последицама, хтела, не хтела, себе ставља у позицију непоузданих партнера у спољној политици, са врло тешким последицама које ће из тога проистећи.

  3. Mi više ne znamo kome da se smešimo a koga da ne volimo sve smp lončiće pobrkali u žalji da budemo prvi!?

Comments are closed.