Mond: Oko 100 slučajeva sa ozbiljnim srčanim tegobama zbog hlorokina u Francuskoj

0
Foto: Porfimedia

U Francuskoj su prijavljeni neželjeni efekti na hidroksihlorikin kod oko 100 pacijenata koji su imali ozbiljne srčane probleme posle upotrebe leka na bazi tog molekula u bolnicama gde se leče od koronavirusa, preneo je danas pariski list Mond.

“Na nacionalnom nivou, prijavljeno je oko 100 pacijenata sa ozbiljnim srčanim problemima povezanim sa upotrebom molekula hidroksihlorikina u bolnicama”, preneo je danas pariski list u članku pod naslovom “Covid-19: Novo upozorenje o štetnim efektima hidroksihlorokina”.

Mond podseća da je hidroksihlorokin molekul koji se obično koristi u lečenju autoimunih bolesti kao što su lupus ili reumatoidni artritis, ali postavlja pitanje da li može da bude efikasan u borbi protiv koronavirusa.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran izjavio je nedavno u obraćanju u Senatu da najnovije publikacije “nažalost nisu u korist primene takvog lečenja, odnosno mono-terapije (primene samo tog molekula) ili u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom”.

Veran je rekao da prema poslednjih studijama u Francuskoj i inostranstvu, treba biti oprezan u upotrebi hidroksihlorikina i dodao da za sada ne može da kaže da je takva terapija efikasna.

Regionalni Centar za farmakološki nadzor u Nici saopštio je da je od 27. marta do 21. aprila prikupio informacije o 96 slučajeva ozbiljnih srčanih neželjnih efektata kod pacijenata lečenih hidroksihlorokinon ili hlorikinom. Polovina tih pacijenata je koristila kombinovanu terapiju sa antibiotikom.

Predstavnik tog centra, profesor Milu-Danijel Drisi izjavio je da se srčane smetnje odnose na bradikardiju (smanjeni broj otkucaja srca) i druge anomalije uočene na elektrokardiogramu, naveo je Mond.

Medijsku pažnju u Francuskoj je poslednjih nedelja privukao stručnjak za tropske i infektivne bolesti Didije Raul, kojeg neki smatraju kontroverznim jer se od početka epidemije koronavirusa zalaže za terapiju na bazi hlorikina.

U Francuskoj, koja je među zemljama najviše pogođenim koronavirusom posle SAD, Italije i Španije, preminulo je 21.856 ljudi, dok je zaraženo 158.183.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus