“Momo Kapor nikada nije bio Jugosloven, niti se tako izjašnjavao. Stao je uz ono što se zove svoj narod”

Pisali Zorica Marković i Dimitrije Đurić

4
Foto: Igor Pavićević

Legendarni pisac Momo Kapor pisao je da ga je otac iz Sarajeva odveo 1946. godine u Beograd i da je kao veoma strog čovek, hercegovačkog kova, vrlo slabo umeo sa decom: “Niti ih uzimaju u ruke, niti grle, niti ljube, pa me je verovatno osećao kao neizbežni teret.” U “Putopisu kroz biografiju” priseća se i da je rastao u vihoru rata, “kada su jedine igračke bile čaure od metaka i rastavljene hand-granate iz kojih su se vadile šipke baruta”. Kao odrastao, gledajući kako iz Sarajeva iznose svoje mrtve, rekao je: “Eto, to je Sarajevo.”

To Sarajevo nikad nije zaboravio, a ni Hercegovinu. Njegove romane obožavale su generacije, ali kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, malo je onih koji su povezivali pisca tako nežnog duha i njegov, kako su nazivali, nacionalizam.

“Problem je što su Hercegovci jednako jame i svaka od tih porodica ima mnogo pobijenih, unazad generacijama. I tu imate da se probudi taj sentiment i potreba pripadnosti”, kaže jedan od bližih prijatelja Mome Kapora, i dodaje da negde tu počinje nacionalizam koji mu se spočitava.

“U trenutku kada je počeo rat i kada se to događalo, on nije mogao da bude ono što je bio, Hercegovac poreklom, rođen u Sarajevu, a živeo u Beogradu, dakle Srbin. Nikada za života nije bio Jugosloven, niti se tako izjašnjavao, mogao je da bude jednako u Njujorku, kao i na moru. Jedna čista osoba”, kaže za Nedeljnik novinarka Radmila Stanković, o svom prijatelju Momi Kaporu. “Stao je uz ono što se zove svoj narod, a taj narod su u tom trenutku vodili oni koji su bili na javnoj sceni.”

4 KOMENTARA

  1. Nije on stao uz svoj narod nego ti ? Kakve je zlocine on podrzao nesreco. Znas li koliko je Srba stradalo u tom Sarajevu i Hercegovini? Blago tebi!

  2. Momo0 Kapor – odličan primer “pisca” koji je napisao svašta, a nije pročitao baš ništa.
    Kao Dobrica Ćosić.

  3. Nije on stao uz svoj narod, već uz tadašnje vođe tog naroda. Opredelio se za ratovanje. Spominjanje jama je samo usputno oporavdanje. Velika šteta, bio je zanimljiv jugoslovenski pisac. Senatorovanjem podržao zločine.

Comments are closed.