Molebani i protesti: Na ulicama Crne Gore hiljade građana protiv Zakona o slobodi veroispovesti

2
Foto: Tanjug

Grupa građana iz Berana na izlazu iz grada blokirala je magistralni put prema Bijelom Polju, ali su jake policijske snage, uz upotrebu suzavca, brzo razbile blokadu.

Policija je prethodno razbila blokadu na putu Andrijevica-Berane u mestu Crvena prla. 

Grupa od stotinak vernika okupila se ispred Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću, a potom su prisustvovali molebanu. 

Vernici su se posle završenog molebana uputili u protestnu šetnju, javile su podgoričke “Vijesti”. 

Građani su zamoljeni da šetnja bude mirna i dostojanstvena.

Na ulicama više crnogorskih gradova hiljade građana učestvovalo je u protestnim šetnjama, nakon što su u crkvama prisustvovali molebanima služenim povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Više stotina Podgoričana nakratko je blokiralo raskrsnice na više mesta posle molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja.  Policija je okupljene, koji su se uputili nazad ka hramu Hristovog Vaskrsenja, upozorila da ih ne dovedu u situaciju da interevenišu i pozvala ih da se raziđu. 

Okupljeni su odgovorili skandirajući “Milo lopove, ne damo ti svetinje”, kao i “Bacite pendreke budite Miloje”. 

U Podgorici zaseda Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a njegovo saopštenje biće pročitano u nedelju posle Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

U Herceg Novom je više od dve hiljade ljudi, a takođe i u Nikšiću, Pljevljima. U Nikšiću su se okupili kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Više stotina građana je i u Pljevljima, koji su nakon molebana bili u protestnoj šetnji. 

2 KOMENTARA

  1. Zanimljivo je kako *civilizovani svet* i pored preporuke venecijanske komisije CUTI na poteze krvozednih komunista iz Titograda.
    Trebalo bi stvar *internacionalizovati*.

  2. Ako se logorasi u GUL-agu *Titograd* bune samo zbog toga sto komunisti crkvene objekte proglasavaju partizanskim – oni ne shvataju da su logorasi u GUL-agu *Titograd* svejedno da li im partija uzme bogomolje ili ne.
    Komunisti. Spremni da zrtvuu i vas, iako se vama takva zamisao cini nestvarnom.

Comments are closed.