MOL otkrio rezerve gasa i kondenzata na nalazištu TAL Block u Pakistanu

  0

  MOL, kao operator TAL Bloka u Pakistanu, otkrio je novo izvorište gasa i kondezata. Ovo predstavlja trinaesto otkriće kompanije u Pakistanu, kao i deseto u okviru TAL Bloka.

  Istražna bušotina Mamikhel South-1 uspešno je dostigla ukupnu dubinu od 4.939 m 23. maja 2020. godine. Ispitivanjem gasa i kondenzata iz bušotine iz formacije Lumshival sa protokom 6516 boepd (16.12 MMscf/d i 3240 bpd) sa protočnim pritiskom od 4,476 PSI pri 32/64”prigušnici. Dalje ispitivanje bušotine za dodatne formacije planirano je u narednim danima.

  MOL uspešno posluje u pakistanskom Upstream sektoru već 21 godinu i drži udeo u četiri bloka u zemlji. MOL je otkrio 13 rezervata nafte, gasa i kondenzata u Pakistanu od 2000. godine i preko 400 miliona boe rezervi ugljovodonika.

  Kao operativni akcionar MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 mboepd (od prvog kvartala 2020 godine) u TAL bloku, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljovodonika u zemlji, gde MOL ima 8,4% udela.

  MOL-ovi partneri u joint venture konzorcijumu su OGDCL, PPL, POL i GHPL. MOL Pakistan je drugi najveći proizvođač tečnog naftnog gasa, sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operater trenutno rešava oko 9% potreba Pakistana za prirodnim gasom, 25% potreba za naftom i kondenzatom i 22% za tečnim naftnim gasom.

  Dr. Berislav Gašo, izvršni potpredsednik MOL Grupe za E&P izjavio je: 

  Sa zadovoljstvom objavljujem da smo u Pakistanu došli do još jednog otkrića. Ovo novo otkriće dovodi do smanjivanja rizika istraživanja u dubljem rezervoaru bloka TAL, dovodeći do novih prilika. Otkriće Mamikhel South-1 takođe će pomoći u poboljšanju energetske sigurnosti zemlje iz domaćih resursa. Zahvalni smo našim partnerima na zajedničkom ulaganju kao i Pakistanskoj vladi na kontinuiranoj podršci.“

  MOL ima za cilj da transformiše svoju E&P diviziju u međunarodnu platformu, a novo otkriće još više jača tu ambiciju. Trenutno, MOL Grupa ima Upstream prisustvo u 14 zemalja sa proizvodnim aktivnostima u devet zemalja. Pored svoje glavne regije, Centralne i Istočne Evrope (Mađarska i Hrvatska), MOL ima dobro uspostavljeno prisustvo i partnerstva u regionu Zajednice nezavisnih država (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan), Bliskom Istoku, Africi i Pakistanu kao i regionu Severnog mora. (Velika Britanija, Norveška).