“Moj najdublji strah je da se istorija ponavlja…”: Zašto je princ Hari tužio tabloide?

0
Foto: Profimedia

Sve je počelo – odnosno eskaliralo – kada je Mejl objavio pismo koje je Megan Markl u februaru poslala svom ocu. Sadržaj privatnog pisma objavljen je nezakonito, smatra Hari, kako bi se izmanipulisali čitaoci, a u prilog njegovim tvrdnjama idu i sumnje da su objavljeni pasusi i rečenice strateški odabrani.

Iz Mejla je rečeno da u vojvotkinjinom rukom pisanom pismu u kojem je ocu poručila da joj je slomio srce nije promenjeno ni slovo koje bi uticalo na kontekst, ali su i zastupnici vojvode od Saseksa uvereni da je reč o pokušaju da se “lažima, ponižavajućim pričama i nemilosrdnom propagandom” povede kampanja protiv kraljevske porodice koju britanski tabloidi tako vole da vode.

Usledile su i tužbe protiv tabloida Sun i Daily Mirror zbog praćenja telefonskih poziva, odnosno poruka na glasovnoj pošti, premda nije precizirano kada se prisluškivanje dogodilo, a britanski mediji preneli su da se (potencijalno) suđenje neće održati pre oktobra 2020.

Stručnjaci za PR navode da je Hari samog sebe prethodno saterao u ćošak sa tabloidima i da je tužba protiv tabloida taktički potez kojim pokušava da kupi sebi vreme ili zastraši medije koji se boje nove Levesonove istrage; u svakom slučaju, to je veoma, veoma opasna igra u kojoj će ruke trljati jedino advokati.

Hari možda pokušava da poruči tabloidima da je on od drugog kraljevskog soja, da neće dati na sebe i svoju ženu (kako njegov otac jeste, valjda), dok neki sumnjaju da iza Harijeve objave rata medijima stoji upravo Megan Markl.

“Moja supruga postala je jedna od poslednjih žrtava britanske tabloidne štampe”, naveo je princ Hari u saopštenju povodom odluke da tuži Mejl, istakavši da je njegov “najdublji strah” da se istorija ponavlja: setimo se šta se desilo sa njegovom majkom, Ledi Di.

Savet koji mnogi, međutim, imaju za Harija suprotan je tome: neka nešto nauči iz Dajaninih grešaka i pokuša da zakopa ratnu sekiru sa tabloidima.