Moguće posledice Covid-19: “Kod pojedinih pacijenata bi plućna funkcija posle ozdravljenja mogla da bude smanjena za oko 20 do 30 posto. Oni teško dišu kad malo brže hodaju”

0
Foto: Profimedia

Ove brojke bude nadu: više od 80.000 obolelih od COVID-19 je ozdravilo jer je bolest kod njih imala samo blage simptome i/ili jer su dobili kvalitetnu medicinsku negu. Ali, za sada ima relativno malo informacija o tome kako se osećaju posle oporavka.

Neki od njih s olakšanjem pričaju o tome kako su fizički, ali i psihički preživeli to razdoblje: lečenje simptoma, mučnu neizvesnost, iscrpljujuću fazu izolacije. Oni se raduju što su posle ozdravljenja stekli imunitet na virus SARS-CoV-2, piše Deutsche Welle.

Potpuno ozdravljenje?

Ali, naredni meseci pokazaće jesu li kod pojedinih pacijenata koji su ozdravili ostale i neželjene posledice. U fokusu su najviše pluća. Pošto novi virus SARS-CoV-2 pre svega napada disajne puteve, zaražene osobe sa srednje jakim ili jakim simptomima pate od suvog kašlja, problema s disanjem i/ili upale pluća.

Lekari u Hongkongu su kod nekih pacijenata posle ozdravljenja utvrdili smanjenu plućnu funkciju i trajno otežano disanje. Oni su, doduše, mogli da pregledaju samo relativno malu grupu obolelih, ali već postoje prvi pokazatelji mogućih posledica. “Kod pojedinih pacijenata bi plućna funkcija posle ozdravljenja mogla da bude smanjena za oko 20 do 30 posto. Oni teško dišu kad malo brže hodaju”, kaže dr. dr. Oven Cang Takjin, medicinski direktor Centra za zarazne bolesti u bolnici Princess Margaret Hospital u Hongkongu.

Uz pomoć CT, kod pojedinih pacijenata utvrđena je zamućenost koja upućuje na oštećenje pluća. Saznanja iz Hongkonga potvrđuju ranija istraživanja iz Vuhana s kraja februara 2020. U jednoj studiji su naučnici Univerzitetske bolnice Žongnam analizirali 140 snimaka pluća pacijenata obolelih od koronavirusa i kod svih su utvrdili zamućenost.

Sumnja u fibrozu pluća

Dalje pretrage kod osoba koje su preležale COVID-19 sada treba da pokažu da li su razvile fibrozu pluća, kod koje dolazi do upale plućnog vezivnog tkiva. To onda dovodi do umnožavanja plućnog vezivnog tkiva između plućnih mehurića i okolnih krvnih sudova.

Zbog toga kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posledice su smetnje pri disanju, otežano disanje i suvi kašalj i smanjena telesna forma tako da čak i jednostavne svakodnevne radnje postaju teške.

Plućna fibroza je neizlečiva, jer ostavlja trajne ožiljke na plućnom tkivu. Ipak, napredovanje ove bolesti je moguće usporiti i ponekad čak i zaustaviti ako se dijagnostikuje na veme.

Imunitet obolelih protiv virusa

Većina stručnjaka je uverena u to da su osobe koje su prebolele zarazu koronavirusom nakon toga postale imune na tu bolest. Jer imunološki sistem za vreme infekcije stvara baš ona protivtela koja uništavaju uzročnika, piše Deutsche Welle.

To vredi i za one koji su imali samo slabe ili čak nikakve simptome. Uprkos tome, njihov imunološki sistem reagovao je na uzročnika bolesti i stvorio odgovarajuća antitela. Zato je vrlo verovatno da kod njih neće doći do nove infekcije koronavirusom.