“Moguće pomeranje policijskog časa za 1. maj”: U igri je i novi raspored popuštanja mera…

2
Foto: Igor Pavićević

Danas je održan sastanak oba krizna štaba sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom su donete neke odluke, a sve one moraju da prođu i Vladu Srbije, piše Blic koji prenosi svoja saznanja u vezi sa sastankom.

Postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova, piše ovaj dnevni list.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas na redovnoj konferenciji za medije da se još uvek ne zna odluka državnog vrha o eventualnim izmenama mera za Prvi maj.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od Covida-19 u Srbiji pao ispod šest odsto testiranih. Smanjenje obolelih nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na Covid-19.

Sa prvim danima posle posle prvomajskog policijskog časa očekuje se dinamičnije popuštanje mera. Prvi dan 4. maj trebalo bi za Srbiju da bude prelomni od kog kreće liberalizacija mera, koja znači i povratak na posao.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare dalji plan za ubalažavanje mera donetih sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbiji.

Od danas, 28. aprila, mogu biti otvoreni parkovi i šetališta, ali uz poštovanje rastojanja među građana i uz pridržavanje svih preporuka epidemiologa

Takođe, od danas su omogućeni treninzi na otvorenom uz korišćenje preporuka, a ubzro će biti doneta i odluka o treninzima u zatvorenom prostoru.

Od 4. maja biće omogućen gradski prevoz u Novom Sadu i u Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali bez klimatizacije.

Od 4. maja biće pušten u saobraćaj i železnički i drumski međugradski saobraćaj, uz poštovanje mera.

Od 4. maja radiće i restorani i kafići, na otvorenom u baštama uz poštovanje distance i korišćenje sredstava zaštite, a u zatvorenim prostorima uz poštovanje svih preporuka epidemiologa.

Od 8. maja radiće i tržni centri uz veliku dozu opreza, naročito broja posetilaca, upotreba zaštitnih sredstava i korisnika i pružalaca usluga.

Od 11. maja, kako je rekao Tiodorović, iz velike potrebe da privreda krena da radi svoj posao i uz dobru pirpremu, radiće vrtići i produženi, odnosno dnevni boravak u školama.

Od 18. maja, avio saobraćaj se može odvijati po preporukama i uz sagledavanje epidemiološke situacije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Boli me uvo za proslavu prvog maja. Hoću da se SLOBODNO KREĆEM uz poštovanje socijalne distance!!!

Comments are closed.