Moguće je odložiti menopauzu i do 20 godina, tvrde britanski naučnici

0
Foto: Profimedia

Otkrivena je medicinska procedura kojom je izgleda moguće odložiti ulazak u menopauzu, i to za dvadeset godina, saopštili su specijalisti za vantelesnu oplodnju u Engleskoj, piše Gardijan.

Doktori tvrde da bi operacija mogla da pomogne hiljadama žena koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su smetnje u radu srca i osteoporoza, a koje nastaju zbog menopauze. Stručnjaci veruju da bi isti postupak mogao da poboljša živote još miliona žena tako što bi im odložio uobičajene simptome menopauze, koji kreću od lošeg raspoloženja, anksioznosti i poteškoća sa spavanjem, valunzima, noćnim znojenjem i smanjenjem seksualnog nagona. Pocedura košta između sedam hiljada i 11.000 funti i radi je jedna kompanija u Birmingemu, a dostupna je ženama do 40. godine.

„Ovo ima potencijal da bude od ogromnog značaja za svaku ženu koja želi da odloži menopauzu iz bilo kog razloga, ali i one žene koje su morale da primaju hormonsku terapiju”, rekao je dr Sajmon Fišel, britanski stručnjak za vantelesnu oplodnju.

Do sada se devet žena podvrlo proceduri uklanjanja i zamrzavanja tkiva jajnika sa mogućnošću odlaganja menopauze tokom kasnijeg doba.

Laparoskopski doktori uzimaju delić tkiva jajnika koje se potom zamrzava. Kada žena počne da ulazi u menopauzu, za nekoliko decenija na primer, zamrznuto tkivo vraća se u telo.

Da bi se povratio nivo hormona bira se mesto gde je protok krvi dobar, na primer ispod pazuha. Pod uslovom da tkivo „preživi” proces, trebalo bi da vrati nivo hormona i zaustavi menopauzu.

Sličan postupak koristi se kod pacijentkinja koje očekuje agresivna terapija protiv raka, a potrebno je očuvati plodnost, to jest mogućnost da ona kasnije dobije decu.

Britanski naučnici tvrde da od momenta uzimanja tkiva i njegovog vraćanja zavisi period odlaganja menopauze.

Dvadesetpetogodišnjakinje mogu računati na 20 godina odlaganja, dok će kod 40-godišnjakinja taj period biti oko pet godina.