“Moguć je talas preko talasa ako se bude putovalo tokom praznika”: Šokantno stanje sa pandemijom u Americi, upozoravaju stručnjaci

0
Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je epidemiološka situacija u SAD šokantna, uzimajući u obzir nivo na kojem je zdravstveni sistem u toj zemlji, a vodeći američki infektolog Entoni Fauči je upozorio da će se desiti “talas preko talasa” ako Amerikanci nastave da putuju tokom praznika.

“Ako ne budemo poštovali preporuke, moguće je da će situacija biti veoma loša sredinom januara. Ne samo u Njujorku, nego i u svim drugim gradovima”, rekao je Fauči na konferenciji za novinare sa guvernerom države Njujork Endrjuom Kuomom.

Direktor odeljenja za vanredne situacija pri SZO Majk Rajan rekao je da je trećina obolelih u svetu u SAD, prenosi Glas Amerike.

“Epidemija u SAD je nemilosrdna, svuda je raširena. Iskreno rečeno, šokantan je podatak da svakog minuta u Americi umiru jedna ili dve osobe, a govorimo o zemlji sa jakim zdravstvenim sistemom i neviđenih tehnološkim kapacitetima”, rekao je Rajan.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da tek treba da stupi u kontakt sa tranzicionim timom izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Trampova administracija je najavila da će izaći iz SZO jer je “suviše zavisna od Kine i korumpirana”, a Bajden je iskazao interesovanje da tu odluku promeni.

Milioni Amerikanaca putovali su za Dan zahvalnosti, uprkos preporukama da ostanu kod kuće i proslave sa onima sa kojima žive, podseća Glas Amerike.

Broj zaraženih je zbog toga već u porastu, a očekuje se da se situacija dodatno pogorša kada se Amerikanci budu okupljali za Hanuku ili Božić.

Neke savezne države, poput Kalifornije gde se dnevno registruije i do 30 hiljada novozaraženih, uvele su nove restrikcije i zatvaranja.