“Mogu Crnogorci, Hrvati, Rumuni, Bugari, Srbi ne mogu”: Granice Švajcarske i dalje zatvorene za građane Srbije

2
Beta - Alexandra Wey/Keystone via AP

Švajcarska Savezna vlada saopštila je danas da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi “rizičnih zemalja”.

Pretavnici vlade saopštili su da će od ponedeljka, 6. jula uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švajcarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će sutra biti objavljen.

Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, preneli su švajcarski mediji.

Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tailand, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu deo Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Savet EU objavio je spisak od 15 zemalja, uključujući i Srbiju, s preporukom članicama da od 1. jula otvore granice za njihove državljane.

Vlada Švajcarske koja nije članica Unije, ali je deo proširenog Šengena, saopštila je da će slediti preporuku Saveta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula i da to neće važiti za Srbiju, a samo uslovno važiće za Kinu, ako ona uvede recipročna pravila za Švajcarsku.

Osobe koje u Švajcarsku stignu iz zemalja za koje bude uveden karatnin, biće dužne da se po dolasku jave nadležnim kantonalnim vlastima. Vlada je avioprevoznicima i operatorima autobuskih linija naložila da ne prevoze bolesne putnike.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Pa sta? Razumem ove koji ne mogu da izdrze bez da se okupaju u moru pa navaljuju u Grcku. Ali Svajcarska? Jel neko hoce na skijanje pa sad frka?

  2. Nije mi jasno ko može da se ljuti na ove odluke država koje ne daju građanima Srbije da mogu da putuju u iste. Pa ljudi nije svak kao mi. Svi normalni čuvaju svoje građane.

Comments are closed.