“Mogli biste da utičete na Putina…”: Liderka beloruske opozicije poziva Makrona da bude posrednik u rešavanju krize u Belorusiji

0
Beta - AP Photo/Sergei Grits

(Beta) – Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude “posrednik koji je preko potreban” za rešavanje krize u Belorusiji.

“Preko nam je potreban posrednik kako bismo sprečili dalje prolivanje krvi. Makron bi mogao da bude taj posrednik i mogao bi da utiče na (ruskog predsednika Vladimira) Putina sa kojim je u dobrim odnosima”, rekla je agenciji Frans pres Tihanovska.

Tihanovska je zatražila sastanak sa Makronom koji danas i sutra boravi u Viljnusu.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je za francuski list Žurnal di dimanš da predsednik Belorusije Aleksandar “Lukašenko mora da ide”.

“Ono što se dešava u Belorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu”, rekao je Makron u intervjuu za  “Žurnal di dimanš” uoči sutrašnje posete Litvaniji i Letoniji.

Glavna protivnica Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska otišla je u Litvaniju odmah posle glasanja.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.