“Mogao bi da umre”: Lekari poslali pismo upozorenja zbog Asanžovog zdravlja

0
Foto Profimedia

Grupa od 60 lekara uputila je pismo ministru unutrašnjih oposlova Britanije Priti Patel u kojem su izrazili ozbiljnu zabrinutost za zdravlje Džulijana Asanža navodeći da bi on “mogao da umre u pritvoru bez neophodne medicinske pomoći”, prenosi Indipendent.

Pismo je potpisalo više od 60 lekara iz Velike Britanije, Evrope, Australije i Šri Lanke koji insistiraju da je osnivaču Vikiliksa, koji je trenutno u zatvoru Belmarš u Londonu, neophodan hitan medicinski pregled kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja.

Lekari traže da Asanž bude prebačen u univerzitetsku bolnicu, gde će moći da ga leči stručni medicinski tim.

Stručnjaci su upozorili da bi Asanž mogao da umre ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, te da je stoga situacija hitna i nema vremena za gubljenje.

Dr Liza Džonson, klinički psiholog u Australiji i jedan od potpisnika pisma, rekla je da Asanž mora biti odmah prebačen u univerzitetsku nastavnu bolnicu radi odgovarajuće i specijalizovane medicinske nege.

„Ako vlada Velike Britanije ne posluži savete lekara tako što hitno ugovori takav transfer iz medicinskih razloga, postoji veoma realna mogućnost da gospodin Asanže može umreti.