“Moderna piraterija” i “kampanja dezinformacija”: SAD odbacile optužbe Berlina da su im uzeli 200.000 zaštitnih maski…

0
Profimedia

SAD su odbacile danas optužbe Berlina prema kojima su preusmerile ka sebi oko 200.000 zaštitnih maski u okviru mera za suzbijanje novog koronavirusa namenjenih za nemačku policiju i osudile kampanju dezinformacija koja izaziva podele.

“Vlada SAD nije preduzela nikakvu meru da preusmeri isporuku maski (kompanije) 3M namenjene Nemačkoj i nemamo saznanja o takvoj isporuci”, rekao je za Frans pres portparol američke ambasade u Nemačkoj.

Nemački zvaničnici u petak su izjavili da je porudžbina od 200.000 zaštitnih maski za COVID-19 namenjena berlinskoj policiji “konfiskovana” na aerodromu u Bangkoku u Tajlandu, sumnjajući da se radi o američkoj intervenciji.

Ministar za unutrašnje poslove nemačke države Berlin Adreas Gajzel je čak upotrebio izraz “moderna piraterija” i rekao da se ne postupa tako sa transatlantskim partnerima.

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler takođe je kritikovao SAD navodeći da su akcije američkog predsednika sve sem solidarne i odgovorne, dodajući preko Tvitera u petak da je to nehumano i neprihvatljivo.

Portparol američke ambasade rekao je da je zabrinut zbog sveprisutnih pokušaja da se podele međunarodni napori kampanjama dezinformacija bez ikakvog imenovanog izvora.

Portparol policije u Berlinu danas je rekao za agenciju DPA da su razgovori o zameni tih maski i novih narudžbina i dalje u toku sa onima koji su prvobitno bili zaduženi da ih dopreme.

Više predsednika francuskih regiona već su ranije optužili SAD da preuzimaju maske za koje se Kina obavezala da će njima prodati.

Velika potražnja za tu opremu je dovela do bespoštednog takmičenja između zemalja. Blokade se dešavaju nekad i unutar EU gde je više zemalja članica zabranila izvoz medicinske opreme ili odlučila o rekviziciji, kao Francuska.

Prema nedeljniku Ekspres, Francuska je 5. marta zaplenila na svojoj teritoriji maske koje pripadaju švedskoj firmi Melnlike koje su bile namenjene za Španiju i Italiju.

Češka je takođe uzela maske čiji deo je trebalo da bude isporučen Italiji.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus