Mocart će moći da proda kartu za koncert samo ako ima dozvolu za rad: Ulični prodavci prerušeni u kompozitora rade na “divlje” u Beču

0
Foto: Profimedia

Ulični prodavci u Beču koji se, nudeći turistima karte za koncerte, prerušavaju da bi izgledali kao kompoozitor Volfgang Amadeus Mocart, od sada će morati da traže dozvolu za rad.

Gradske vlasti uvele su tu novu obavezu da bi regulisale aktivnost koja je uzela maha poslednjih godina: “divlju” prodaju karata za koncerte klasične muzike koja je jedan od temelja ugleda glavnog grada Austrije.

U Beču, ispred Katedrale, Opere ili bivše Carske palate, desetine uličnih prodavaca nude karte za koncerte. Obično su u baroknim kostimima, s belim perikama s konjskim repom, u plišanima jaknama i starinskim cipelama, sve nalik na portrete Mocarta.

Pored dozvole, “Mocarti” moraće svoje delatnosti da obavljaju samo u posebnim zonama koje gradske vlasti tek treba da utvrde narednih meseci.

Većina tih prodavaca radi za organizatore koncerata manjih od onih koji se održavaju u velikim bečkim muzičkim institucijama i dvoranama.

Mnogi turisti se žale na loš kvalitet koncerata za koje su karte kupili na ulici, preneo je N1.