“Mnogi su sebi dali za pravo da diskutuju i pitaju…”: Dr Kisić objasnila skok “izlečenih preko noći”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević rekla je da je Srbija jedina zemlja koja od početka epidemije izveštava o svim nivoima rada i objasnila kako je promenjen sistem o tome kada se osoba smatra izlečenom.

“Mnogi su sebi dali za pravo diskutuju i pitaju, ali Srbija je jedna od retkih zemalja koja od početka epidemije izveštava o svim nivotima rada…”, rekla je Kisić Tepavčević na TV Prva.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” izjavila je i da je nedavni nagli pad broja zaraženih COVID-19, zbog kog Crna Gora nije dozvolila ulazak građanaima Srbije, zabeležen nakon preseka i “predefinisanja svih kriterijuma” bolesti.

Ona je gostujući na TV Prva rekla da je Srbija prihvatila stav Svetske zdravstvena organizacija (SZO) da su dva negativna PCR testa u razmaku od 24 sata indikacija ozdravljenja, a da je i ta međunarodna organizacija u međuvremenu revidirala svoju metodologiju.

“Sve osobe sa pozitivnom testu su bile u bolnici. U roku od pet do sedam dana nakon povlačenja znakova infekcije se radio prvi PCR test. U jednom momentu smo doneli odluku da se nakon prvog testa pušta u kućnu izolaciju i da se nakon dve nedelje (izolacije) radi drugi PCR test. Nekada se dešavalo da dva meseca administrativno vodimo osobe kako obolele, iako nisu imali indikacije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je nakon toga izmenjena metodologija, da su zaražene osobe bez simptoma puštane u kućnu izolaciju, a da su proglašavane za zdrave ako tokom te dve nedelje ne dobiju simtome i budu negativne na jedan PCR test.

Kako je navela, upravo to je razlog za nagli pad osoba koje se zvanično vode kao obolele od COVID-19.

Na pitanje da li će nošenje zaštitnih maski i rukavica biti obavezno u izbornom danu sledećeg vikenda, Kisić Tepavčević je rekla da nošenje maski ostaje na nivou preporuka a da je nošenje rukavica manje važno od redovnog pranja ruku i da “nijedan zakon ne može da bude iznad vaše želje da ostanete zdravi”.

(Beta, Nedeljnik)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus